Karfiolové kung-pao
Potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol, 3 strúčiky cesnaku, 1 malá cibuľa, 50 g nesolených arašidov, 10 PL sójovej omáčky, 3 PL ryžového vína, 3 PL olivového oleja na marinádu + ďalší olej na vyprážanie, 1 PL škrobu, 1 PL trstinového cukru, 1 kl ryžového octu, 50 g hladkej špaldovej múky, soľ, mleté čierne korenie, čili, čerstvé bylinky
Postup:
Karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a pár minút povaríme. Medzitým pripravíme marinádu zmiešaním olivového oleja, sójovej omáčky, ryžového vína, octu, škrobu a trstinového cukru. Ochutíme ju soľou, čiernym a čili korením. Do pripravenej marinády naložíme ružičky karfiolu a necháme asi 30 minút v chladničke odpočinúť. Potom ružičky obalíme v múke, zvyšnú marinádu ešte neskôr použijeme. Obalený karfiol vypražíme vo vyššej vrstve rastlinného oleja dozlatista, prebytočný tuk osušíme papierovým obrúskom. Na čistej panvici rozpálime olivový olej, pridáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak. Všetko urestujeme a potom primiešame kúsky karfiolu, arašidy a čerstvé bylinky. Zmes zalejeme zvyšnou marinádou, chvíľku všetko restujeme a nakoniec dôkladne premiešame.
Hustá karfiolová polievka s vajcami a so zemiakmi
Potrebujeme:
1 karfiol, 600 ml polotučného mlieka, 400 g zemiakov, 4 vajcia, 4 PL hladkej múky, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, drvená rasca, maslo a voda podľa potreby
Postup:
Karfiol rozoberieme na ružice a dáme variť do osolenej vody takmer domäkka. V hrnci pripravíme z múky a masla zápražku, ktorú zalejeme vodou a vývarom z karfiolu. Potom zmes našľaháme, pridáme zemiaky, rascu, podľa potreby dolejeme vodou a varíme zemiaky takmer domäkka. Pridáme karfiol, zalejeme mliekom, povaríme a zašľaháme vajcia. Karfiolovú polievku ochutíme muškátovým orieškom, petržlenovou vňaťou, soľou, korením a necháme krátko prejsť varom.