Čarovné recepty zo zdravého karfiolu

Pred kuchynskou úpravou je dobré karfiol rozobratý na ružičky ponoriť do octovej vody, aby sa vyplavil hmyz.

02.12.2018 14:00
karfiolová polievka s vajcami a so zemiakmi Foto: ,
Hustá karfiolová polievka s vajcami a so zemiakmi.
debata

Karfiolové kung-pao

Potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol, 3 strúčiky cesnaku, 1 malá cibuľa, 50 g nesolených arašidov, 10 PL sójovej omáčky, 3 PL ryžového vína, 3 PL olivového oleja na marinádu + ďalší olej na vyprážanie, 1 PL škrobu, 1 PL trstinového cukru, 1 kl ryžového octu, 50 g hladkej špaldovej múky, soľ, mleté čierne korenie, čili, čerstvé bylinky
Postup:
Karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a pár minút povaríme. Medzitým pripravíme marinádu zmiešaním olivového oleja, sójovej omáčky, ryžového vína, octu, škrobu a trstinového cukru. Ochutíme ju soľou, čiernym a čili korením. Do pripravenej marinády naložíme ružičky karfiolu a necháme asi 30 minút v chladničke odpočinúť. Potom ružičky obalíme v múke, zvyšnú marinádu ešte neskôr použijeme. Obalený karfiol vypražíme vo vyššej vrstve rastlinného oleja dozlatista, prebytočný tuk osušíme papierovým obrúskom. Na čistej panvici rozpálime olivový olej, pridáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak. Všetko urestujeme a potom primiešame kúsky karfiolu, arašidy a čerstvé bylinky. Zmes zalejeme zvyšnou marinádou, chvíľku všetko restujeme a nakoniec dôkladne premiešame.

Hustá karfiolová polievka s vajcami a so zemiakmi

Potrebujeme:
1 karfiol, 600 ml polotučného mlieka, 400 g zemiakov, 4 vajcia, 4 PL hladkej múky, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, drvená rasca, maslo a voda podľa potreby
Postup:
Karfiol rozoberieme na ružice a dáme variť do osolenej vody takmer domäkka. V hrnci pripravíme z múky a masla zápražku, ktorú zalejeme vodou a vývarom z karfiolu. Potom zmes našľaháme, pridáme zemiaky, rascu, podľa potreby dolejeme vodou a varíme zemiaky takmer domäkka. Pridáme karfiol, zalejeme mliekom, povaríme a zašľaháme vajcia. Karfiolovú polievku ochutíme muškátovým orieškom, petržlenovou vňaťou, soľou, korením a necháme krátko prejsť varom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #karfiol #arašidy #kung-pao #krémová polievka

+ Svoje bolesti nezaháňajte len liekmi, mali by ste vedieť príčinu.
Preneste sa už cez to, že ste raz v živote...

+ Jedzte pravidelne po malých dávkach, budete sa tak cítiť lepšie.
Vyjednávanie o lepších cenách môže zlepšiť vašu...