„Ja osobne si jesenný lístok bez zakomponovania kapusty neviem ani predstaviť. Od klasických kapustníkov a „segedínu“ až po celkom nové nápady – hoci aj môj mrežovník, o ktorý sa s čitateľmi magazínu Varecha podelím,“ hovorí šéfkuchár Richard Henček.
Zubáč v kapustnom liste so zelerovým pyré
Na 4 porcie potrebujeme:
600 g filiet zo zubáča (4 ks), 4 plátky parmskej šunky, 4 listy bielej kapusty, 600 g zeleru, 200 g zemiakov, 1 citrón, 2 strúčiky cesnaku, 2 vetvičky tymianu, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový orech, 80 g masla, 100 g kyslej smotany
Postup:
1. Najskôr oddelíme 4 listy z kapusty. Dáme do vriacej osolenej vody, varíme asi 10 minút, vyberieme a dáme do studenej vody. Zubáča marinujeme v olivovom oleji s cesnakom, tymianom, so soľou a s mletým čiernym korením.
2. Potom zubáča zabalíme do šunky a do kapustového listu. Opekáme na grilovacej panvici do zlatohneda asi 3 minúty z každej strany.
3. Zeler nakrájame na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a varíme v osolenej vode domäkka. Po asi 5 minútach varenia pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Keď sa uvaria domäkka, scedíme vodu, pridáme maslo, kyslú smotanu a roztlačíme na kašovitú zmes. Dochutíme soľou a muškátovým orechom.
Kapustový quiche
Na 6 porcií potrebujeme:
Cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 1 vajce, štipka soli
Plnka: 1 kg bielej kapusty, 2 cibule, 500 ml smotany na šľahanie, 6 vajec, 200 g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Z múky, masla a vajec spravíme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke.
2. Medzitým udusíme na cibuli na kocky nakrájanú kapustu do polomäkka a dochutíme soľou. Smotanu vymiešame s vajcami, dochutíme soľou a mletým korením. Z cesta vyváľame okrúhly plát.
3. Formu vyložíme papierom na pečenie a vložíme doň vyváľaný plát cesta. Plníme ho dusenou kapustou a zalejeme smotanovo-vajcovou polevou. Navrch nastrúhame nahrubo tvrdý syr a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.