Bez zlého svedomia
Všetci milujeme cestoviny. Žiaľ, ich konzumácia sa odrazí na našich bokoch, stehnách, bruchu… Práve preto sú nízkosacharidové diéty stále v kurze, znižuje sa tu príjem sacharidov – cestovín, ryže, zemiakov, chleba. Teraz však uzrel svetlo sveta spôsob, ako si vychutnať cestoviny bez zlého svedomia a navyše pritom redukovať váhu.
Nepríjemné kilogramy
Všetky sacharidy, ktoré trávi naše telo, sa štiepia na cukor, čo okamžite zvýši hladinu cukru v krvi. Keďže trvalo zvýšená hladina cukru v krvi je nezdravá, uvoľní sa hormón inzulín, aby ju znížil a telo dodanú energiu hneď nespotrebuje, ale uloží ju – vo forme nepríjemných kilogramov.
Ak nás prepadne hlad…
Avšak rýchle zvýšenie a zníženie hladiny cukru v krvi tiež spôsobí, že nás znova prepadne hlad. V takomto prípade sa odporúča pred jednoduchými sacharidmi (koláče, sladkosti), uprednostniť zložené sacharidy – zemiaky, cestoviny a ryžu len v malých množstvách a celozrnné produkty bohaté na vlákninu.
Menej kalórií
Zistilo sa však, že ak cestoviny vychladnú, naše telo ich „v tomto stave“ prijme iným spôsobom. A síce, akoby obsahovala viac balastných látok. Takzvaný rezistentný škrob sa v našom tráviacom systéme využije inak a na cukor sa ho premení menej. Hladina cukru sa tak nezvýši a dokonca absorbuje menej kalórií.