Orechové poklady v slovenskej kuchyni

Gaštanové pyré, bratislavské orechové rožteky, trdelník a štrúdle... Máme niekoľko orechových stálic, ktoré od čias našich praprababičiek svietia na gastronomickom sladkom nebi.

16.10.2018 17:00
Kuracia galantína so žemľovo-orechovou plnkou Foto: ,
Kuracia galantína so žemľovo-orechovou plnkou.
debata

Ale suché plody si rozumejú aj so slanou kuchyňou. Od predjedál až po dezerty sa s nimi dajú pripraviť nevšedné a pritom chuťovo veľmi ladiace kombinácie.

Kuracia galantína so žemľovo-orechovou plnkou

Na 1 porciu potrebujeme:
250 g kuracieho vykosteného stehna, 80 g žemle, 50 g petržlenovej vňate, 100 g šalotky, 15 g cesnaku, 90 g hríbov shitake, 120 g krúp, 30 g masla, 50 ml bieleho vína, 15 g vlašských orechov, 10 g sušených sliviek, 50 ml smotany, soľ, muškátový orech, mleté čierne korenie
Postup:
1. Stehienko vykostíme, rovnomerne naklepeme, osolíme a naplníme plnkou z nasekaných sliviek, orechov a žemle, ktorú zvláčnime smotanou a ochutíme soľou a muškátom.
2. Stehienko zrolujeme, dobre stiahneme do potravinovej fólie a dáme piecť na 90 °C, približne 40 minút. Potom stehienko rozbalíme a prudko ho zapečieme pri 200 °C 5 minút.
3. Krúpy uvaríme v osolenej vode do polomäkka, šalotku urestujeme s cesnakom a hríbmi, pridáme krúpy a podlejeme vínom. Chvíľu spolu dusíme, aby sa chute spojili, nakoniec zjemníme maslom a pridáme vňať.

Tekvicový krém s gaštanovým koláčikom

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g tekvice hokkaido, 50 g kokosového mlieka, 50 g šalotky, 10 g šalvie, 100 ml tekvicového oleja, 40 g kryštálového cukru, 200 ml oleja na fritovanie, 8 g soli, 5 g mletého čierneho korenia
Koláčik: 2 vajcia, 50 g gaštanového pyré, 50 g cukru
Postup:
1. Hokkaido tekvicu očistíme a zbavíme jadierok. Nakrájame na väčšie kocky a urestujeme nasucho s cukrom tak, aby sa vytvoril karamel, pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a restujeme, kým nie je dozlata opečená. Zalejeme asi 0,5 litra vody (ak máme zeleninový vývar, použijeme aj ten ) a keď je tekvica mäkká, pridáme kokosové mlieko. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Polievku nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom.
2. Gaštanový koláčik pripravíme z dvoch žĺtkov, ktoré vyšľaháme s cukrom, pridáme gaštanové pyré a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a spojíme so zmesou. Pečieme pri 180 °C zhruba 10 minút.
3. Lístky šalvie fritujeme v oleji a poukladáme na kuchynskú papierovú utierku, aby absorbovala nadmerný olej. Tekvicovým olejom pokvapkáme polievku na tanieri na zvýraznenie chutí.

Recepty pripravil Andrej Časnocha a Michal Lukačovič z Wellness hotela Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #orechy #gaštany #tekvica Hokkaido #jesenné jedlá

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...