Vďaka týmto látkam po nich siahnite najmä počas jesene, pretože dokážu posilniť iminitu. Okrem toho bataty pôsobia ako prírodný regulátor hladiny cukru v krvi, vďaka betakaroténu majú pozitívne účinky aj na krásu pokožky. A to je dosť dôvodov na to, aby ste ich v kuchyni začali používať častejšie.
Ich príprava nie je nijako náročná a vychutnať si ich môžete hneď na nespočet spôsobov – pečené, varené alebo v polievke. Vďaka výraznej farbe a sladkastej chuti sa môžu zapáčiť aj vašim deťom, čo poviete?
Vyskúšajre recept podľa foodblogerky „Lenivá kuchárka“.
Na pečené bataty plnené quinoou potrebujeme:
- 3 bataty
- 100 g quinoa
- 3000 ml vody
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL repkoveho oleja
- 1 PL šťavy z citróna
- 50 g sušených brusníc
- 1 granátové jablko
- soľ podĺa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 100 g syra feta
Ako na to?
- Bataty umyjeme, pozdĺžne prekrojíme a poukladáme vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie. Z každej strany ich potrieme repkovym olejom Flaviol a vložíme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 40 minút.
- Kým sa nám bataty pečú, v malom hrnci si uvaríme quinou. Do hrnca dáme vodu, prepláchnutú quinou a 1/2 ČL soli, premiešame a privedieme do varu. Keď začne quinoa vrieť, znížime teplotu a varíme 15 až 20 minút, kým sa nevstrebe voda. Necháme vychladnúť.
- Vychladnutú quinou preložíme do misky, pridáme k nej prelisovaný cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, brusnice, granátové jablko, soľ a čierne korenie a premiešame.
- Na záver jemne vmiešame na kocky nakrájaný syr feta, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, čiernym korením, olejom alebo citrónovou šťavou. Upečené bataty vytiahneme z rúry a v strede opatrne postláčame lyžičkou, aby sme vytvorili priestor pre quinoovú náplň.