Ale ešte jedna okolnosť vraví ZA jedlá z jedného hrnca, pekáča či panvice. Suroviny do seba krásne zapadnú a ich chute sa pekne spoja.
Držkový perkelt s hlivou a tekvicovými haluškami
Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg predvarených držiek, 500 g hlivy ustricovitej, 1 cibuľa,
soľ<R>l mleté čierne korenie, bobkový list, 4 strúčiky cesnaku,
mletá paprika, rasca, majorán, 1 zelená paprika, 200 ml paradajkového
pretlaku Halušky: 400 g žltej tekvice, hladká múka, 1 vajíčko, soľ,
mlieko
Postup:
1. Cibuľu pokrájame a urestujeme na oleji, pridáme bobkový
list, rascu, korenie a cesnak. Potom pridáme držky a soľ a sprudka
urestujeme.
2. Keď sa vyparí voda, primiešame nadrobno nakrájanú
zelenú papriku a dochutíme mletou paprikou. Zalejeme vodou a na miernom ohni
varíme, až kým perkelt nedosiahne hustejšiu konzistenciu. Nakoniec pridáme
majorán.
3. Halušky: Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a
nastrúhame. Pridáme vajíčko a soľ a spolu zamiešame. Postupne pridávame
hladkú múku, aby vzniklo polotuhé cesto. Halušky sádžeme do
vriacej vody.
Hovädzie medailóniky s kačacou pečeňou
Na 4 porcie potrebujeme:
500 g hovädzieho zadného, 1 cibuľa, olej, 300 g kačacej pečene,
2 paradajky, bobkový list, 1 strúčik cesnak, voda, mleté čierne korenie,
soľ, 10 g údenej slaniny, 2 papriky, červená paprika, 150 g hrášku,
150 ml paradajkového pretlaku
Postup:
1. Najskôr nakrájame cibuľu a opražíme ju na oleji,
pridáme hovädzie mäso nakrájané na medailóniky a slaninu. Opražíme spolu
s cibuľou asi 3 minúty.
2. Potom pridáme korenie, cesnak, pečeň, zalejeme vodou a
necháme podusiť, až kým mäso nezmäkne. Pridáme papriku, paradajky,
hrášok, paradajkový pretlak a necháme zovrieť.