Čarovné recepty z voňavej levandule

Väčšina z nás pozná levanduľu len ako voňavú bylinku. Ale skúste ju použiť na ochucovanie jedál. Prekvapí nielen vôňou, ale aj chuťou.

19.07.2018 12:00
Levanduľová bábovka Foto: ,
Levanduľová bábovka.
debata

Levanduľový sirup

Potrebujeme:
1–2 kg kryštálového cukru, 1 l vody, 3 kúsky celej škorice, 3 citróny, 500 g levanduľových vetvičiek (prípadne kvetov)
Postp:
Vetvičky levandule opláchneme a dáme do kastrólika s vodou, pridáme dobre umyté a pokrájané citróny a škoricu. Privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Zložíme z platne a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň výluh scedíme a opäť privedieme do varu a za stáleho miešania prisypávame cukor a varíme do požadovanej hustoty. Horúci levanduľový sirup plníme do pohárov, zazátkujeme a už nesterilizujeme.

Levanduľová bábovka

Potrebujeme:
250 g tvarohu, 300 g hladkej múky, 200 g zmäknutého masla, 170 g trstinového cukru, 4 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 hrsť levanduľových kvetov, levanduľový éterický olej
Postp:
Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou, rúru predhrejeme na 180 °C. Potom vymiešame maslo s cukrom a po jednom vmiešame do zmesi žĺtky. Primiešame tvaroh a dve kvapky levanduľového éterického oleja a dôkladne všetko premiešame. V inej mise zmiešame múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva a kvety a zmes postupne pridávame do tekutej zmesi. Z bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame do cesta, ktoré vlejeme do formy. Pečieme 45–50 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bylinky #levanduľa #bábovka #éterické oleje #sirupy

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...