Tri stavebné kamene zdravých raňajok. Poznáte ich?

Voľte raňajky, ktoré vás zasýtia a zároveň pomôžu vášmu tráveniu.

23.06.2018 11:00
volské oko - cholesterol - veselé raňajky. Foto:
Lámete si hlavu, čo si dať na raňajky?
debata

Vláknina

V podstate platí: Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zasýtia na dlhý čas a regulujú trávenie. Zvlášť vysoký podiel vlákniny ponúkajú raňajkové voľby ako vločky, celozrnné pečivo, hruška, všetky druhy drobného ovocia, mrkva, hrášok či brokolica. Ale aj pri výbere celozrnných potravín sa majte na pozore – niektoré výrobky sú síce bohaté na vlákninu, ale zároveň obsahujú veľa cukru.

Proteín

Mnohé štúdie dokazujú, že ak si na raňajky dobrajete jedlo bohaté na bielkovinu, počas dňa vás neatakujú útoky vlčieho hladu. Proteín je nevyhnutný pre rast svalov aj pre dobre fungujúci metabolizmus. V ideálnom prípade by mali ženy na raňajky skonzumovať 20 gramov bielkovín. Medzi najlepšie voľby patria vajcia, orechy alebo grécky jogurt. K bielkovinám sa odporúča aj olivový olej.

Zdravé tuky

Spotreba zdravých tukov v dopoludňajších hodinách je takisto správnou voľbou. Prečo? Zdravé tuky zasýtia a navyše vďaka nim organizmus prijíma vitamíny zo stravy – vitamín A, D a E. Práve tie sú rozpustné v tukoch. Zdravé tuky navyše pozitívne ovplvyňujú hladinu cholesterolu v krvi. Nájdete ich v orechoch, avokáde, ľanových semiačkach ale tiež v olejoch lisovaných za studena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #proteín #sacharid

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...