Omamné jahodové mafiny
Potrebujeme:
2 kvapky jahodovej arómy, štipka soli, 100 g krupicového cukru, 15 jahôd, 3 vajcia, 100 g polohrubej múky, 2 PL jahodového sirupu, 1 kl prášku do pečiva, 2 PL horúcej vody
Postup:
Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, cukor, jahodovú arómu a horúcu vodu s jahodovým sirupom vyšľaháme do svetlej peny. Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame ju do žĺtkovej peny. Napokon opatrne vmiešame sneh z bielkov, všetko zašľaháme pri stredných otáčkach šľahača. Na plech poukladáme košíčky na mafiny. Pripravené cesto nalejeme do košíčkov do jednej tretiny, do každého dáme jahodu prekrojenú na štvrtiny a doplníme cestom do troch štvrtín obsahu. Plech vložíme do rúry predhriatej na 165 °C a pečieme do zlatista asi 20 minút.
Kokosovo-jahodová pochúťka so škoricou
Potrebujeme:
1/2 kl škorice, 2–3 PL nastrúhaného kokosu, 2–3 PL medu, 1 téglik bieleho nízkotučného jogurtu, 300–350 g čerstvých jahôd, 100 ml hustého kokosového mlieka
Postup:
Jahody zbavíme stopiek, dôkladne ich umyjeme, rozkrájame na kúsky a vhodíme do mixéra. Najskôr ich premixujeme. K jahodám prilejeme veľký jogurt, med a pridáme škoricu. Znovu premixujeme dohladka. Nakoniec vmiešame kokosové mlieko – malo by byť biele a dosť husté. Jahodové osvieženie ihneď rozlievame do pohárov. Ozdobíme jahodou a nastrúhaným kokosom.