Pečený jarný pangasius so slaninou
Potrebujeme:
4 kusy mrazeného filé z pangasia, 4 mladé cibuľky, 100 g oravskej slaniny, 1 kl karí, 1 štipka mletej sladkej či pálivej papriky, 1 štipka mletého čierneho korenia, 1 štipka soli, 3 PL masla
Postup:
Filety trošku osolíme a necháme asi 15 – 20 minút mierne rozmrznúť. Medzitým nakrájame jarnú cibuľku na kolieska a slaninu na plátky. Zľahka rozmrazenú rybu dosolíme, okoreníme, posypeme korením a vložíme do panvice, v ktorej sme rozpustili maslo (môžeme pridať aj trochu oleja), a podusíme. Keď budú okraje ryby biele, obrátime ju, znovu posypeme korením a prikryjeme plátkami slaniny. Pred dokončením vsypeme jarnú cibuľku a ešte krátko podusíme. Podávame so zemiakovou kašou alebo s varenými zemiakmi, prípadne s ryžou.
Zemiakové placky s jarnou cibuľkou
Potrebujeme:
800 g zemiakov, 1 hlavička cesnaku, 3 vňaťové cibuľky, 3 PL polohrubej múky, 2 vajcia, 100 g šunky, 100 ml kyslej smotany, soľ, olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Šunku nakrájame na rezance, cibuľku na kolieska. Do misy dáme nastrúhané zemiaky, pridáme prelisovaný cesnak, vajcia, rezance šunky, polovicu nakrájanej cibuľky a podľa potreby zahustíme múkou. Osolíme a dobre premiešame. Na panvici na rozpálenom oleji smažíme z oboch strán malé placky. Hotové vysušíme papierovou utierkou a na tanieri posypeme cibuľkou a polejeme kyslou smotanou.