Pečiete na obed kuriatko? Pozor, tuk nevyhadzujte, takto sa dá použiť

Aj vo vašej kuchyne sa takmer každú nedeľu objavuje pečené kurča? Chutné, pritom pomerne jednoduché jedlo patrí naozaj k obľúbeným. A ponúka viac než len nedeľňajšie uspokojenie hladu.

28.04.2018 08:00
pečené kurča, kuracina, hydina Foto:
Vypečený tuk z kurčaťa môžete v kuchyni ešte zužitkovať.
debata (2)

Hoci kuracie mäso patrí medzi najzdravšie a tiež najchudšie, pri pečení kuriatka nepochybne v plechu pribudne nejaký ten tuk. Najčastejšie ide o zmes kuracieho tuku, ktorý sa vypečie, v kombinácii s roztopeným maslom či olejom, ktoré ste pridali na začiatku pečenia.

Niekto s ním následne ochutí ryžu alebo zemiaky, v iných domácnostiach sa tuku zbavujú. Práve tento tuk je však skvelým dochucovadlom a je skvelé, ak ho uschováte pre ďalšie použitie. Podľa Lauren Miyashiro, ktorú cituje portál Daily Mail, môžete tuk uschovať v chladničke približne mesiac. V mrazničke vydrží ešte dlhšie, akurát sa s ním bude trošku horšie pracovať pri príprave ďalších jedál.

Tuk z výpeku však neskôr využijete v jedlách – či už je to zelenina, mäso, alebo pokojne aj do polievok. Podľa kuchárky z portálu Delish.com chutí najmä na zelenine, ktorú sa chystáte opiecť na panvici. V niektorých slovenských domácnostiach sa kedysi s kuracím tukom pracovalo hneď na druhý či tretí deň po príprave pečeného kuraťa. V plechu, kde sa kura vypieklo, môžete napríklad upiecť zemiaky v šupke či bez nej a máte chutnú večeru na druhý deň.

Podľa odborníkov je pritom kurací tuk pomerne zdravou alternatívou a doplnkom výživy. Podporuje rast vlasov a zlepšuje stav nechtov aj pokožky celkovo. Dokáže pomôcť aj v znížení hladiny zlého cholesterolu. Samozrejme, stále je to tuk, takže s jeho množstvom v jedálničku to nepreháňajte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #tuk #kuchyňa #trik #kurča

+ Sústreďte sa viac na plusy, na mínusy pokojne zabudnite.
Sieťovanie je kľúčom k novým pracovným príležitostiam....

+ Vyvážený jedálniček je základom pre dlhodobé zdravie.
Finančná disciplína teraz vytvorí pevný základ pre...