Pomaranč: Jeden plod denne posilňuje srdce a cievy

Pomaranč bol a dodnes je najpestovanejším subtropickým ovocím. Je šťavnatý, chutný, ale najmä zdravý - aj v „chrípkovom čase“, voňavý vďaka limonoidom - látkam, ktoré navyše znižujú riziko vzniku rôznych nádorov.

17.03.2018 17:00
debata (15)
Aj vy pijete ráno pomarančový džús?

Pomaranče sú rozšírené vo všetkých subtropických oblastiach zemegule. V chladnejších zemepisných šírkach sa pestujú v skleníkoch – plody z nich vyzerajú dokonale – dokonalosť je však klamná, a tak skleníkové plody nemajú takú skvelú chuť ako plody z vonkajších sadov. Milovníci pomaranča dávajú prednosť plodom zo španielskych a z brazílskych sa­dov.

Konzumácia pomarančov pôsobí ako prevencia cukrovky, mŕtvice, rakoviny a mnohých chronických ochorení. Vitamín C, dôležitá zložka pomaranča, pomáha znížiť riziko rakoviny žalúdka a pažeráka. Skorbut sa síce už nevyskytuje, zato epidémia srdcových chorôb a hypertenzie sú očividné. A práve pomaranče sú účinnou zbraňou v boji proti nim. Už konzumácia jedného plodu denne posilňuje srdce a cievy.

Vitamíny

C, A, B1, B2, B9

Živiny a minerály

kyselina listová, prírodné cukry; draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, rozpustná vláknina pektín, karotenoidy, flavonoidy

Najčastejšie sa pomaranče konzumujú surové alebo v podobe pomarančovej šťavy. Obľúbené sú pomarančové koláče, ale aj marmeláda, ktorej originálnu podobu tvoria španielske, konkrétne horké sevillské pomaranče. V kuchyni sa využíva aj pomarančová kôra, najmä z bio pomarančov ako korenie do sladkých jedál, ale aj k mäsu. V teplej kuchyni je skvelá kombinácia pomarančov a kuracieho mäsa.

Pomaranče nechýbajú ani v alkoholických nápojoch. Napríklad plody sa spolu s korením lúhujú vo vodke a tvoria tak základ likéru arancello.

Pomaranče vznikli krížením mandarínky a pomela. Pochádzajú z Číny a Vietnamu, kde sa pestovali už pred 4 000 rokmi. V niektorých jazykoch sveta im hovoria „čínske jablko“. Do Európy ich priviezli Portugalci v 15. storočí, kde zažívali boom v období baroka, keď sa na šľachtických dvoroch zakladali pomarančové sady, ale aj takzvané oranžérie – budovy s veľkými oknami, kde mohli stromy prezimovať.

Viete, že…?

  • Až 70 percent vypestovaných citrusových plodov tvoria práve pomaranče. Na jednom pomarančovníku vysokom šesť až desať metrov, sa ročne urodí aj 8-tisíc plodov.

Čarovný recept zo zdravých potravín: Pomarančový puding so šľahačkou

Pomarančový puding so šľahačkou
  • 4,5 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky kukuričného škrobu
  • 3 veľké pomaranče
  • 1 šálka šľahačky

Pomarančovú šťavu s cukrom uvedieme do varu. Kukuričný škrob rozpustíme v šálke vody a vylejeme do šťavy, pričom ju intenzívne miešame. Pokračujeme v miešaní len v jednom smere, kým zmes nezhustne, potom varíme pri nízkej teplote asi 15 minút. Pomaranče ošúpeme, každý pomaranč nakrájame na hrubé plátky, tie rozkrojíme na 4 kusy a odstránime jadrá. Pomarančovú zmes necháme vychladnúť, nalejeme do misiek a dáme na niekoľko hodín vychladnúť do chladničky. Podávame so šľahačkou.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pomaranč #pomarančová šťava #puding

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...