„Oddych“ mäska je potrebný
Upečenú morčacinu treba nechať pred rozkrájaním na jednotlivé porcie odležať najmenej dvadsať minút. Mäso sa príjemne zatiahne a zostane šťavnaté. Na rozdiel od kurčaťa je morčacie mäso nielen jemné, ale najmä vyzretejšie.
Minimálny čas pečenia
Čas pečenia celého kusa morčacieho mäsa je závislý od jeho veľkosti. V supermarketoch sú väčšinou morky s hmotnosťou 4 kg, to znamená, že by sme morku mali piecť minimálne dve a pol hodiny za stáleho podlievania. Pečená morka je ideálny pokrm najmä na slávnostné príležitosti. Američania o tom vedia svoje.
Pomôcky na morčaciu roládu
K perfektnej roláde patrí neodmysliteľne jej zväzovanie. Ak použijeme jeden plát mäsa, bude práca s povrázkom jednoduchšia ako pri viacerých plátkoch, ktoré sa snažíme spojiť. Dnes však má každá moderná gazdinka v zálohe alobal alebo špeciálne fólie určené na varenie. V minulosti si kuchárky museli poradiť skutočne len s motúzom alebo si prácu uľahčili utierkou.
Kôrka musí byť chrumkavá
Pripravenú roládu pečieme pozvoľna pri teplote do 160 °C a z obalu ju vyberieme vo chvíli, keď chceme vytvoriť chrumkavú kôrku. Potom ju dopekáme pri teplote 200 °C. Zástancom klasického spôsobu skvele poslúži elastická sieťka určená priamo na mäsové rolády.
Hydinová pochúťka: Morčacia roláda s hubovou plnkou
Potrebujeme:
1 kg morčacích pŕs vcelku, žltá, zelená a červená paprika, 2 cibule, 100 g šampiňónov, 6 PL oleja, 1 PL strúhanky, 2 PL šľahačky, 2 žĺtky, 1 PL posekaných byliniek (petržlen, žerucha, pažítka), 200 g lahôdkovej klobásy, soľ, korenie, 1 kl sladkej papriky, 2 PL strúhaného parmezánu, 2 paradajky, 250 ml suchého bieleho vína, 125 ml kuracieho vývaru, petržlenová vňať
Postup:
1. Morčacie mäso narežeme, aby vznikol veľký plát mäsa, ktorý naklepeme. Umyjeme a nadrobno pokrájame všetky tri papriky a cibuľu. Šampiňóny očistíme, pokrájame a podusíme na 2 PL oleja spolu s paprikou a cibuľou. Necháme vychladnúť.
2. Polovicu zeleninovej zmesi odložíme bokom a neskôr z nej pripravíme omáčku. Druhú polovicu zmesi zmiešame so strúhankou, šľahačkou, žĺtkami, s posekanými bylinkami a klobásou nakrájanou nadrobno. Všetko dochutíme soľou, korením a paprikou. Potom plnku rozotrieme po mäsovom pláte, posypeme parmezánom, opatrne zrolujeme a previažeme tenkým špagátikom.
3. Pripravenú roládu najprv opečieme na oleji, potom na pekáč pridáme k mäsu druhú cibuľu nakrájanú na väčšie kusy a paradajky, prilejeme biele víno a pečieme asi hodinu v dobre vyhriatej rúre. Upečené mäso vyberieme z výpeku a odložíme na teplé miesto. Roládu podávame pokrájanú na úhľadné plátky.