Pravidlá prípravy a pečenia morčacieho mäsa

Aj pri morčacom mäse treba dodržať určité pravidlá prípravy, aby sme zachovali jeho chuť a jemnosť.

11.03.2018 16:00
morčacia roláda na jablkách Foto:
Morčacia roláda na jablkách.
debata

„Oddych“ mäska je potrebný

Upečenú morčacinu treba nechať pred rozkrájaním na jednotlivé porcie odležať najmenej dvadsať minút. Mäso sa príjemne zatiahne a zostane šťavnaté. Na rozdiel od kurčaťa je morčacie mäso nielen jemné, ale najmä vyzretejšie.

Minimálny čas pečenia

Čas pečenia celého kusa morčacieho mäsa je závislý od jeho veľkosti. V supermarketoch sú väčšinou morky s hmotnosťou 4 kg, to znamená, že by sme morku mali piecť minimálne dve a pol hodiny za stáleho podlievania. Pečená morka je ideálny pokrm najmä na slávnostné príležitosti. Američania o tom vedia svoje.

Pomôcky na morčaciu roládu

K perfektnej roláde patrí neodmysliteľne jej zväzovanie. Ak použijeme jeden plát mäsa, bude práca s povrázkom jednoduchšia ako pri viacerých plátkoch, ktoré sa snažíme spojiť. Dnes však má každá moderná gazdinka v zálohe alobal alebo špeciálne fólie určené na varenie. V minulosti si kuchárky museli poradiť skutočne len s motúzom alebo si prácu uľahčili utierkou.

Kôrka musí byť chrumkavá

Pripravenú roládu pečieme pozvoľna pri teplote do 160 °C a z obalu ju vyberieme vo chvíli, keď chceme vytvoriť chrumkavú kôrku. Potom ju dopekáme pri teplote 200 °C. Zástancom klasického spôsobu skvele poslúži elastická sieťka určená priamo na mäsové rolády.

Hydinová pochúťka: Morčacia roláda s hubovou plnkou

Potrebujeme:
1 kg morčacích pŕs vcelku, žltá, zelená a červená paprika, 2 cibule, 100 g šampiňónov, 6 PL oleja, 1 PL strúhanky, 2 PL šľahačky, 2 žĺtky, 1 PL posekaných byliniek (petržlen, žerucha, pažítka), 200 g lahôdkovej klobásy, soľ, korenie, 1 kl sladkej papriky, 2 PL strúhaného parmezánu, 2 paradajky, 250 ml suchého bieleho vína, 125 ml kuracieho vývaru, petržlenová vňať
Postup:
1. Morčacie mäso narežeme, aby vznikol veľký plát mäsa, ktorý naklepeme. Umyjeme a nadrobno pokrájame všetky tri papriky a cibuľu. Šampiňóny očistíme, pokrájame a podusíme na 2 PL oleja spolu s paprikou a cibuľou. Necháme vychladnúť.
2. Polovicu zeleninovej zmesi odložíme bokom a neskôr z nej pripravíme omáčku. Druhú polovicu zmesi zmiešame so strúhankou, šľahačkou, žĺtkami, s posekanými bylinkami a klobásou nakrájanou nadrobno. Všetko dochutíme soľou, korením a paprikou. Potom plnku rozotrieme po mäsovom pláte, posypeme parmezánom, opatrne zrolujeme a previažeme tenkým špagátikom.
3. Pripravenú roládu najprv opečieme na oleji, potom na pekáč pridáme k mäsu druhú cibuľu nakrájanú na väčšie kusy a paradajky, prilejeme biele víno a pečieme asi hodinu v dobre vyhriatej rúre. Upečené mäso vyberieme z výpeku a odložíme na teplé miesto. Roládu podávame pokrájanú na úhľadné plátky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #príprava #recept #morčacie mäso

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...