Pokrájanú slaninu mierne osolíme a podlejeme trochou vody. Postavíme na oheň, veľmi pomaličky zahrievame a sem-tam zamiešame, aby sa slanina neprichytila ku dnu kastróla. Slanina sa musí pomaly a veľmi dobre vyškvariť.
Bravčová masť do zásoby
Vytopenú masť treba precediť do čistých kameninových nádob a úplne vychladnutú dobre previazať. Ale úplne najlepšie je mierne vychladnutú masť naliať do patentných pohárov a potom vzduchotesne uzavrieť. Usadeniny z masti použijeme na zápražky. Masť skladujeme v suchu, tme a chlade.
Zabíjačková huspenina
Huspenina sa zvykla pripravovať dva až tri dni po domácej zabíjačke. Zužitkovali sa všetky malé odrezky mäsa, ktoré sa pri zabíjačke nevyužili. Najčastejšie sa do huspeniny dáva kolienko, nožičky a zvyšné kože. Pomer mäsa a kože má byť podľa znalcov 1:3 a značnú časť tvorí tuk. Kolená sa varia zvlášť, nožičky a kože spoločne.
Vareškova poradňa
Výborným variantom mozočkovej polievky je aj jej švajčiarsky variant, pri ktorom bravčový mozoček opražíme na masle spolu s cibuľkou, potom zaprášime múkou, zalejeme vývarom, osolíme a povaríme, do polievky pridáme rozšľahané žĺtky a nasekanú petržlenová vňať. Hotovú polievku podávame s opečenými kolieskami rožkov.
Kysnutá pochúťka: Škvarkové placky
Potrebujeme:
500 ml mlieka, štipka cukru, 1 PL hrubej múky, 30 g droždia, 500 g hladkej múky, soľ, 200 g škvariek, 1 vajce, tuk na plech, mak na posypanie
Postup:
1. Do niekoľkých lyžíc teplého mlieka pridáme štipku cukru, lyžičku hrubej múky, droždie a kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom zmiešame hladkú múku, pomleté škvarky, vajce, soľ, vykysnutý kvások, mlieko a vypracujeme tuhšie cesto. Dobre prepracované cesto dáme na teplé miesto vykysnúť.
2. Asi o hodinu a pol cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme pol centimetra hrubý plát. Okraje hrnčeka alebo pohára pomúčime a vykrajujeme ním placky, ktoré preložíme na tukom vymastený plech.
3. Potrieme zvyškom mlieka, placky popicháme vidličkou a posypeme makom a soľou. Necháme ich na plechu ešte asi desať minút kysnúť a potom ich v dobre vyhriatej rúre upečieme doružova.