Med a symboly lásky. Tiež skvelá kombinácia sladkého a pikantného

Sladké jedlá ochutené medom sú obľúbené najmä u detí, zvlášť také, ktoré si môžu samy pripraviť alebo s ich prípravou pomôcť rodičom.

02.03.2018 11:30
med Foto:
Med navyše pomáha pri nádche aj zaspávaní.
debata

Na sladko sa môžu pripravovať rôzne druhy príloh, ako sú napríklad cestoviny či ryža. Cestoviny sa dajú pripravovať s tvarohom ochuteným medom, s ochuteným mletým makom a poliate rozpusteným maslom.

Buchtičky i knedličky

Ďalším hitom medzi sladkými jedlami sú sladké buchtičky, plnené palacinky s medom, ovocím a zmrzlinou a takisto, samozrejme, ovocné knedle, či už sú kysnuté, alebo tvarohové. Oboje môžeme posypať nastrúhaným tvarohom a poliať rozpusteným maslom.

Sladký recept: Medové palacinky s malinami

400 g múky
250 ml mlieka
50 g gréckeho jogurtu
100 g malín
50 g masla + na pečenie
40 g medu + 50 g na potretie
3 vajcia
soľ
chia semienka
vlašské orechy

  1. Do misky dáme múku, vajcia, maslo, med, soľ a zo surovín vymiešame husté cesto. Potom rozriedime mliekom na liate cesto. Tým zaistíme, že cesto nebude obsahovať hrudky.
  2. Na rozpálenú panvicu dáme maslo, vhodíme hrsť chia semienok a zalejeme cestom. Palacinku opečieme z oboch strán dozlatista, potrieme ju medom, jogurtom, dáme na ňu maliny a posypeme mletými alebo drvenými orechmi. Palacinky podávame preložené a doplnené pomarančovou kôrou alebo zmrzlinou.

Skvelá kombinácia sladkého a pikantného: Zázračný zázvor

Zázvor sa v kuchyni používa na ochutenie pokrmov z morských živočíchov, kačacieho a bravčového mäsa, pomáha lepšej stráviteľnosti ťažkých jedál. Používa sa aj ako prísada do sladkých múčnikov a cukroviniek alebo ako hlavná zložka ochutených limonád. Zázvor sa nakladá do medu, cukru alebo alkoholu.

Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí. Foto: SHUTTERSTOCK
zázvor, ďumbier Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí.

Unikátny všeliek

Zázvor v mede sa pripravuje jednoducho, niekoľko kúskov zázvoru treba nakrájať a nechať uležať v kvetovom mede. Táto jednoduchosť nijako nekorešponduje s unikátnymi účinkami, ktorými tento med disponuje: zlepšuje imunitu v sychravom období, pôsobí preventívne a pozitívne na dýchacie cesty, proti kašľu, proti nádche a chrípke.

Vareškov tip: Bravčové ražníky so zázvorom a s medom

Bravčové mäso nakrájame na menšie kocky. Dáme ho do misy a zmiešame s medom, so zázvorom, s olivovým olejom a čiernym korením. Zmes pokvapkáme trochou citrónovej šťavy a necháme odležať do druhého dňa. Potom pripravíme malé ražne, dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme dozlatista.

Medovníkový symbol lásky

Klasikou pri „medovom“ pečení je perník alebo medovník. Napokon medovníkový symbol lásky akoby pripomínal aj včeliu usilovnosť; veď včela robotníčka kvôli jednému gramu medu obletí sedemtisíc kvetov. Vďaka tomu môžeme upiecť perníkové múčniky, cukrovinky a trebárs aj marcipánky.

Zdobenie medovníkov... Foto: SHUTTERSTOCK
medovníky, zdobenie, Vianoce Zdobenie medovníkov...

Správna hustota cesta

Pri pečení perníkov a medového pečiva je veľmi dôležitá správna hustota cesta, ktorá záleží jednak na vlhkosti použitej múky (čerstvá múka je vlhkejšia ako staršia), jednak na použitom druhu medu – svetlý med obsahuje viac vody ako tmavý. Ak je cesto riedke, jednoducho pridáme trochu múky. Príliš husté cesto „opravíme“ ťažšie – pridaním vlažnej vody a jemným premiešaním.

Broskyňový závin s medovou šľahačkou

4 bielky
1 štipka soli
60 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
4 žĺtky
100 g hladkej múky

Náplň: 1 citrón
500 g zrelých broskýň
200 ml smotany na šľahanie
1 kl mletej vanilky
50 g medu

  1. Z bielkov, zo soli, z cukru a vanilkového cukru ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zľahka primiešame žĺtky a múku. Cesto upečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Hotovú piškótu preklopíme na vlhkú utierku, druhou vlhkou utierkou ju prikryjeme a necháme vychladnúť.
  2. Broskyne sparíme horúcou vodou, ošúpeme ich, nakrájame na malé kúsky a zmiešame ich s citrónovou šťavou. Šľahačku vyšľaháme s vanilkou a citrónovou kôrou, vmiešame do nej broskyne a lyžicu medu.
  3. Dvoma tretinami broskyňovej šľahačky natrieme piškótový plát, zrolujeme ho a povrch ozdobíme zvyšnou šľahačkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #med #cestoviny #sladké jedlá

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...