Medové marinády patria k mäsu

Medové marinády sa veľmi dobre hodia ku kuraciemu, k bravčovému, jahňaciemu a baraniemu mäsu, ale aj k divine alebo k rybe. Dodajú mäsovým pokrmom sladkú osobitú príchuť. Kvalitná marináda je vo výsledku taká dobrá, aká je kvalita použitých surovín. Základom marinády je, prirodzene, kvalitný med.

28.02.2018 14:39
mäso, med, marináda Foto:
Pri príprave stejkov je dôležitá aj marináda.
debata

Medovo-pomarančová marináda

Na marinádu budete potrebovať: 80 ml sójovej omáčky, jednu lyžicu medu, 80 ml čerstvej pomarančovej šťavy, tri lyžice olivového oleja, jeden roztlačený strúčik cesnaku a pol lyžičky mletého zázvoru. Z týchto surovín vytvoríme zmes, ktorú nanesieme na mäso, ktoré potom necháme v marináde poriadne odležať.

Medová marináda s vínom

Do misky dáme 60 ml medu, 180 ml bieleho suchého vína a 60 ml kvalitného olivového oleja. Potom pridáme dva roztlačené strúčiky cesnaku, nasekanú petržlenovú vňať, semienka koriandra, tymian a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame a zmesou potrieme mäso, ktoré necháme, najlepšie cez noc, marinovať.

Medová marináda s citrónom

Do mixéra dáme dva olúpané strúčiky cesnaku, jednu cibuľu, šesťdesiat mililitrov medu, dve lyžice citrónovej šťavy a dve lyžice sójovej omáčky. Všetko dôkladne rozmixujeme mixérom. Potom hotovú marinádu rozotrieme na porcie mäsa a necháme, ideálne cez noc, dostatočne odležať. Mäso je najlepšie ugrilovať.

Medová marináda so škoricou

Pri príprave medovej marinády so škoricou prichystáme tri lyžice medu, jednu lyžičku soli, pol lyžičky mletej škorice, dve lyžičky kvalitnej jahodovej marmelády, jednu lyžicu vínneho octu a oleja. Túto vytvorenú zmes dôkladne votrieme do naporciovaného mäsa a necháme pôsobiť niekoľko hodín alebo najlepšie cez noc.

Medová marináda po čínsky

Na rýchlu marinádu na čínsky spôsob pripravíme zmes z dvoch lyžíc medu, 20 gramov najemno nastrúhaného zázvoru, dvoch lyžičiek zemiakového škrobu, 3 strúčikov pretlačeného cesnaku, 5 lyžíc sójovej omáčky a rovnakého množstvo oleja. Všetko dôkladne premiešame a pridáme ešte podľa svojej chuti soľ a čierne korenie.

Medová marináda s bylinkami

Na túto marinádu zmiešame 250 ml olivového oleja, pol lyžičky soli, 5 vetvičiek čerstvého tymianu, 1 vetvičku čerstvého rozmarínu, 3 lyžice medu. Bylinky nemusíme trhať ani krájať, stačí ich tam ponoriť celé. Mäso necháme v marináde aspoň dve hodiny naložené. Sladkú chuť môžeme zmierniť pár kvapkami citróna.

Bravčové karé v medovej marináde

4 kusy bravčového karé
500 ml tmavého piva
1 PL kečupu
3 strúčiky pretlačeného cesnaku
2 PL medu
1 PL sójovej omáčky
1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
1 nasekaná čili paprička
3 PL dijonskej horčice
soľ
mleté čierne korenie
čerstvý tymian
rozmarín
trojfarebná paprika
reďkovky

  1. Všetky suroviny okrem mäsa a horčice zmiešame dohromady a necháme v širšom hrnci asi desať minút povariť. Ku koncu primiešame horčicu a necháme vychladnúť.
  2. Potom do hrnca vložíme karé a za občasného obracania marinujeme asi 4 hodiny. Marinované mäso položíme na plech a dáme do rúry grilovať.
  3. Na tanieroch grilované bravčové karé ozdobíme nakrájanou paprikou a reďkovkami.

Vareškova poradňa

Jeden z najvhodnejších druhov medu na marinádu je med medovicový, ktorý sa vytvára pri premnožení vošiek prevažne na listnatých a zmiešaných porastoch. Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá. Medovicový med je aromatickejší, preto sa odporúča využívať k výraznejším mäsovým pokrmom. Výborne sa hodí do omáčok, ktoré sa podávajú k divine. Tento druh medu dokonale podčiarkne chuť zrejúcich nepasterizova­ných syrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #med #marináda

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....