Na čo sa pýtať a čo si všímať pri kúpe hovädzieho mäsa?

19.02.2018 17:00
hovädzie mäso
Chystáte sa pripraviť hovädzie mäso? Autor:

Možno ste v obchode bezradná a mäso si do košíka "hodíte" len podľa "peknej" farby. Dobrá rada znie: pýtajte sa. Neviete na čo? Poradíme!

Ešte skôr, než vstúpite do obchodu, by ste mali byť rozhodnutá, čo plánujete variť. Podľa toho sa zamerajte presne na typ mäsa, ktoré potrebujete. Pri balených mäsách si jeho kvalitu overíte iba ťažko, uprednostnite preto nákup čerstvého mäsa priamo z mäsiarní.

Úplne čerstvé mäso, len pár dní po zabití, by sa nemalo dostať ihneď na váš stôl, ani do predajní. Malo by vyzrieť aspoň 48 – 60 hodín v chlade. Až potom je vhodné na predaj.

Existujú dva spôsoby špeciálneho zrenia mäsa, pre zvýšenie jemnosti a chutnosti mäsa. Pri mokrom zrení sa mäso vákuovo balí a nechá sa zrieť 14 – 21 dní pri teplote 0 – 2 stupne Celzia. "Takto zabalené totiž stratí menej vody, absorbuje viac vlhkosti a bude šťavnatejšie a krehkejšie. Nebude ho treba ani veľmi dlho piecť,“ vysvetľuje mäsiar Ekofarmy Važec Stanislav Blahút. Mäsu nedodá na chuti, ale tento proces je jednoduchší a menej náročný. Následne sa mäso opracuje a odrezky sa dajú použiť aj do ďalšej výroby.

Druhý spôsob je suché zrenie. "Suché mäso zreje v miestnosti, v kontrolovaných podmienkach. Mäso sa nevákuuje, neopracováva, dáva sa do regálov odležať alebo visieť na háky,“ vysvetľuje Matúš Hoško z Ekofarmy Važec s tým, že doba zrenia je minimálne 21 dní, počas ktorých mäso stratí až 30 percent vlhkosti. Enzýmy v mäse sa rozložia, čím sa svaly a tkanivá mäsa stanú krehkejšími. Ak neviete, ako si v obchode vybrať kvalitné hovädzie mäso, tu sú tipy mäsiara Stanislava Blahúta:

  • Poznať obchod, v ktorom mäso kupujem.
  • Poznať pôvod mäsa a hygienické pomery v predajni.
  • Všímať si označenie mäsa na balení – kde bolo zviera chované, zabité a spracované, respektíve zabalené.
  • Poznať dobu zabitia zvieraťa a od toho určiť, či je mäso dostatočne vyzreté. V praxi to znamená, že po 8 dňoch by malo byť mäso vhodné na predaj, dovtedy sa musí skladovať vo vhodných podmienkach pri priaznivej teplote (cca 2°C).
  • Vyberať dostatočne vyzreté hovädzie mäso. Vyzretosť mäsa vyskúšate otlačením prsta v mäse na priereze – ak ostane po otlačku diera, mäso je dostatočne vyzreté. Do nevyzretého mäsa prst neotlačíte.
  • Všímať si opracovanie mäsa.
  • Farba čerstvého mäsa by nemala mať sivý a určite nie zelenkastý odtieň.
  • Mäso by nemalo mať slizký povlak.
  • Veľa prezradí aj vôňa mäsa. Mala by byť príjemná, mierne sladká. Určite nie kyslá – takú vyvolávajú hnilobné baktérie.
  • Zvýšiť pozornosť pri balených mäsách, keďže je nemožné vyskúšať si jeho kvalitu. Prednostne tak kupovať čerstvé mäso priamo z mäsiarní.
  • Nekupovať marinované mäso. Je tam väčšie riziko, že predajca chce zakryť neželané vlastnosti mäsa.
  • Po kúpe skladovať čerstvé, ale dostatočne vyzreté, mäso v chladničke pri teplote cca 2–4 °C alebo mrazením pri teplote cca –18 °C.
  • Vedieť presne na čo chcete mäso využiť a podľa toho vyberať typ mäsa.
  • Poznať aspoň zbežne jednotlivé typy mäsa.
  • Mäso z býka je kvalitnejšie ako mäso z kráv – mäso z mäsových plemien je kvalitnejšie ako z mliekových plemien.
  • Vyberať mäso z mladých býkov (do 2 rokov). Mäso zo zvieraťa mladšieho ako 2 roky má jasnočervenú farbu a prerastené je bielym tukom. Mäso zo starších zvierat má silne tmavočervenú farbu a prerastené je žltším tukom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zrenie #výber #mäso #hovädzie mäso
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Chýbajú vám vitamíny, ak nejete ovocie a zeleninu, poraďte sa v lekárni.
Neodkladajte prácu na neskôr,...

+ Neľutujte sa stále, ste úplne v poriadku, nemyslite na zlé veci.
Neplačte pre peniaze, všetko sa vyrieši,...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk