V kvalitnej polievke cítiť harmóniu chutí a vôní

Svojou chuťou, vôňou, vzhľadom a zložením surovín by mala polievka harmonicky dopĺňať ostatné jedlá, podporovať chuť do jedla a prípadne i trávenie.

06.02.2018 11:00
fazuľová polievka Foto:
Teplota podávanej polievky zodpovedá charakteru polievky a prípadne aj počasiu.
debata

Ak polievku presolíme, povaríme v nej jeden alebo dva celé olúpané surové zemiaky alebo do nej vložíme lyžičku s kockou cukru, ale keď sa cukor začne rozpúšťať, ihneď ju vyberieme.

Pravidlá podávania polievky

Pri podávaní dbáme, aby teplota zodpovedala charakteru polievky a prípadne aj počasiu. V chladnom je žiaduca polievka horúca, v teplom môže byť studená, a to nielen ovocná, zeleninová, ale napríklad aj vývar z mäsa. Polievku podávame v hlbokom tanieri alebo v miske v množstve 150 až 300 ml.

Aby nepretiekla cez okraj hrnca

Ak chceme zabrániť tomu, aby polievka počas varenia nepretiekla cez okraj hrnca, potrieme horný okraj hrnca olejom, masťou alebo iným tukom. Ak budeme robiť vývar z kostí či z mäsa, treba mať vždy na pamäti, že je lepšie vkladať oboje do studenej vody, lepšie potom pustia šťavu.

Vareškova poradňa

Uvarený a scedený vývar vydrží na sporáku pri izbovej teplote dva až tri dni a je tak stále po ruke, v chladničke takmer týždeň. No pokojne si môžeme pripraviť vývar do zásoby a nechať ho zamraziť. Neodporúča sa prudko zvariť vývar na menší objem a snažiť sa ho potom vtesnať do formičiek na ľad. Prudké vyvarenie kazí čistú chuť a podčiarkuje slanosť.

Fazuľová polievka so zemiakmi

Potrebujeme:
400 g farebnej fazule, 200 g zemiakov, 4 PL rastlinného oleja, 1 PL ostrejšej karí pasty, 1 PL mletej papriky, 2 kl mletého koriandra, 2 stonky zeleru, 2 cukety, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 zelená paprika, 1,2 l zeleninového vývaru, nasekaná vňať koriandra na ozdobu, soľ
Postup:
1. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme olúpanú, nadrobno nakrájanú cibuľu, olúpané, na kocky nakrájané zemiaky, na menšie kúsky nakrájaný zeler a za stáleho miešania osmažíme na strednom plameni. Pridáme olúpané, rozotrené strúčiky cesnaku, mletý koriander, mletú papriku, karí pastu a krátko usmažíme za stáleho miešania.
2. Prilejeme vývar, podľa chuti osolíme, privedieme do varu a za občasného miešania varíme pod pokrievkou na miernom plameni 25 minút. Potom do polievky pridáme vopred namočenú odkvapkanú fazuľu, na kocky nakrájané cukety, očistenú na menšie kúsky nakrájanú papriku a ďalej varíme pod pokrievkou asi 15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
3. Z polievky oddelíme asi 2 naberačky, rozmixujeme ich, vrátime späť do polievky a ešte ju ohrejeme až do bodu varu. Hotovú polievku posypeme nasekaným koriandrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #polievka #strukoviny #vývar

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....