Tajomstvá prípravy skvelej zemiakovej kaše

20.01.2018 11:00
jedlo, zemiaky, zemiaková kaša, rodina, dieťa,...
Pri príprave zemiakovej kaše nepoužívame studené mlieko či smotanu, kaša by bola podstatne menej chutná i menej vzhľadná. Autor:

Pripraviť dobrú zemiakovú kašu nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Nestačí len olúpať zemiaky, uvariť ich a rozmixovať v mixéri či metličkami. Ako však so zemiakmi správne naložiť, aby kaša bola lahodná?

Určite nie tak, že po polhodine varenia zemiakov si spomenieme, že ich treba rýchlo spracovať, pichneme do nich vidličkou, scedíme, rozmixujeme, pridáme mlieko, maslo… a hotovo. S týmto prístupom z výživovej a chuťovej hodnoty zemiakov priveľa nezostane.

Kaša a typ zemiakov

Pred rokmi sme v obchode poznali len zemiaky ako také, neskôr zemiaky skoré a neskoré… Dnes máme v obchodoch výrazne ľahšiu orientáciu, každé vrecko so zemiakmi už má dnes svoje označenie od A do C, ktoré vychádza z obsahu škrobu, ktorý zemiaky obsahujú. Ak chceme pripraviť zemiakovú kašu, zahustiť omáčku alebo polievku, siahneme po type C. Zemiaky môžeme rozlišovať a vyberať aj podľa odrody, ale to už je iná zemiaková kapitola.

Kaša a krájanie zemiakov

Jedným z predpokladov je aj správne nakrájanie zemiakov. Zemiaky je potrebné nakrájať na rovnako veľké, pokiaľ možno hranaté kúsky s rovnakými rozmermi v tvare blízkom kocke. To preto, aby pri varení nedošlo k prevareniu na užších okrajoch zemiakov. Škrobové bunky v každom kúsku zemiaka pri nerovnomerných kúskoch prasknú a gél, ktorý sa z nich vytvoril, sa rozleje. Tým sa zemiak stane na povrchu mazľavý, čo nechceme.

Kaša a teplota varenia

Ak sme tými správnymi „zemiakovými gurmánmi“ a chceme si chuť zemiakovej kaše užiť, treba si do domácnosti zaopatriť teplomer a nájsť si na varenie zemiakov čas. V tom prípade uvidíme sami, že rozdiel bude obrovský. Nakrájané kúsky zemiakov treba vložiť do vody, ktorá má presne 71 °C, obyčajný odhad nebude stačiť, chce to teplomer. Pri tejto teplote treba zahrievať zemiaky presne dvadsať minút, potom príde ďalšie spracovanie.

Kaša a schladenie zemiakov

Aby sa zemiaky nestali mazľavými, po 20 minútach ich odstavíme z platne, prudko ochladíme pod tečúcou vodou, v mrazničke alebo ich posypeme ľadom, aby došlo k zastaveniu procesu varu. Škrobové bunky sa v zemiaku zatiahnu a už nikdy nedôjde k tomu, že by praskli a zemiaky sa tak stali mazľavými. Takto máme zemiaky pripravené na dovarenie domäkka, prípadne ich zachladené môžeme vložiť do mrazničky a dovariť inokedy.

Kaša a fígeľ so šupkami

Zemiaková kaša sa obvykle pripravuje zo zemiakov neskorých, ale dá sa to aj zo zemiakov skorých. Pri použití nových zemiakov možno odporučiť jeden kulinársky fígeľ: Nové zemiaky ošúpeme, ale šupky si odložíme. Aby sme sa ich dobrej chuti nezbavili, uvaríme ich v smotane s mliekom, šupky vyhodíme a smotanu s mliekom necháme vychladnúť. Do vychladnutých zemiakov nalejeme mliečnu zmes a uvaríme so zemiakmi tesne pod bodom varu domäkka.

Kaša a konečná úprava

Použitie mixéra alebo metličiek šľahača na konečnú úpravu neodporúčame – škrob, ktorý sme v zemiakoch šikovným varením zadržali, by sme z nich v priebehu pár sekúnd mixérom zase dostali von. Správna cesta k hladkej jemnej zemiakovej kaši vedie cez lis na zemiaky. Zemiaky treba nechať schladnúť a zemiaky prepasírovať. Potom pridáme do zemiakov maslo a ohriatu smotanu, ktorú sme varili so šupkami z nových zemiakov, a napokon kašu osolíme.

Zemiaková kaša s cibuľou a krúpami

600 g zemiakov
100 g krúp
40 g masla
100–200 ml mlieka
1–2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
majorán
soľ

  1. Krúpy najskôr preberieme, sparíme ich, potom ich prepláchneme v osolenej vode a uvaríme. Olúpané zemiaky uvaríme zvlášť.
  2. Mäkké zemiaky scedíme, zalejeme zohriatym mliekom a vymiešame z nich hladkú kašu. Do kaše vmiešame uvarené krúpy, okoreníme prelisovaným cesnakom, majoránom a dobre premiešame. Podávame so spenenou cibuľou.

Vareškova poradňa

Pri príprave zemiakovej kaše nepoužívame studené mlieko či smotanu, kaša by bola podstatne menej chutná i menej vzhľadná. Ak primiešame do zemiakovej kaše tuhý sneh z bielkov, získa na chuti i na vzhľade. Zo zvyšku zemiakovej kaše uvaríme na druhý deň polievku, ktorú zlepšíme žĺtkom, ochutíme petržlenovou vňaťou a doplníme opraženou žemľou alebo chlebom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zemiaky #kaša
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Pravidelné prechádzky v prírode vám zaručia lepšiu kondíciu i čistú myseľ.
Neodmietajte nové ponuky,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu svojho tela, nielen zvnútra ale aj zvonka.
Dávajte si pozor na slová, môžete...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk