Pečivo z lineckého cesta patrí na vianočný stôl

Linecké cesto je jednou z najtradičnejších vianočných surovín, má síce svoj pôvod v Rakúsku, ale sladké pečivo plnené napríklad marmeládou je aj symbolom slovenských Vianoc.

19.12.2017 13:00
var49-4-velka-magazin
Linecké cesto rozvonia kôra z chemicky neošetreného citróna.
debata

Na linecké cesto stačí len niekoľko surovín, šikovné ruky alebo dnes pri jeho príprave pomôžu aj elektrickí kuchynskí pomocníci. No a do niekoľkých minút máme tento symbol Vianoc hotový. Predsa sa však oplatí pripomenúť základnú abecedu jeho prípravy.

Linecké cesto a suroviny

Základný pomer surovín na linecké cesto je pomerne jednoduchý – 300:200:100:2. To znamená, že si treba pripraviť 300 g hladkej múky, 200 g zmäknutého masla, 100 g práškového cukru a 2 menšie vaječné žĺtky. Pozor – pekári neodporúčajú margarín, dávajú prednosť tradičnému maslu. No a na dôvažok patrí k základným surovinám chemicky neošetrený citrón.

Linecké cesto a jeho základ

Základ lineckého cesta sa pripravuje klasicky – hladkú múku a práškový cukor najskôr preosejeme do misy. Z chemicky neošetreného citróna nastrúhame kôru najemno. Na uvedený pomer cesta budeme potrebovať asi polovicu kávovej lyžičky. Do misky k múke a cukru pridáme dva žĺtky a zmäknuté maslo rozkrájané na kúsky. Ochutíme citrónovou kôrou.

Linecké cesto a jeho spracovanie

Z pripraveného základu začneme pomocou prstov spracovávať cesto. Ak máme kuchynský robot, môžeme ho samozrejme použiť, uľahčíme si tým prácu. Rukami hnetieme dovtedy, kým sa nám všetko nespojí do hladkého a pevného cesta. Kým spočiatku hnetieme cesto v miske, vo finálnej fáze sa nám bude jednoduchšie spracovávať na pracovnej doske.

Linecké cesto a jeho odpočinok

Jedným zo základných predpokladov kvalitných lineckých koláčikov je dostatočný odpočinok spracovaného cesta. Preto z neho vytvoríme guľu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a necháme aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc odležať v chlade. Počas tejto doby dosiahne ideálnu konzistenciu na ďalšie spracovanie

Linecké cesto a základné tvary

Po odpočinutí môžeme prípadne cesto ešte zafarbiť kakaom. Z odležaného lineckého cesta môžeme na pomúčenej doske vyvaľkať plát a vykrajovať najrôznejšie tvary, ktoré po upečení v rúre zohriatej na 180 ° C pečieme 6–8 minút. Potom rôzne tvary cesta zlepujeme marmeládou, krémom a na záver môžeme ozdobiť napríklad čokoládovou či inou polevou.

Linecké cesto a fantázia

Je len na nás, či sa rozhodneme pre klasické spracovanie lineckého cesta alebo upečieme rozličné iné druhy vianočného pečiva. Môžeme si z neho napríklad upiecť aj košíčky na plnenie, vianočné linecké pečivo dvoch farieb alebo vyskúšať linecké koláčiky s mandľami a so škoricou či s vanilkou. Jednoducho – pri pečení sa naozaj fantázii medze nekladú.

Linecké koláčiky s jahodovým džemom

Potrebujeme:
300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, štipka soli, múka na dosku, jahodový džem
Postup:
1. Na dosku alebo do misy preosejeme múku s práškovým cukrom, pridáme nakrájané maslo, žĺtky, štipku soli a vypracujeme mäkké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme do druhého dňa v chladničke odpočinúť.
2. Na druhý deň z cesta vyvaľkáme plát hrubý 2–3 mm a vykrajujeme srdiečka a iné tvary, polovicu plných a polovicu s otvorom v tvare kruhu alebo kvapky. Srdiečka rozložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C 7–8 minút.
3. Upečené vychladnuté koláčiky zlepíme po dvoch – plné a s otvorom – prepasírovaným jahodovým džemom. Cukrovinky môžeme pocukrovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #recept #Vianoce #linecké cesto

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...