Pečivo z lineckého cesta patrí na vianočný stôl

19.12.2017 13:00
var49-4-velka-magazin
Linecké cesto rozvonia kôra z chemicky neošetreného citróna.

Linecké cesto je jednou z najtradičnejších vianočných surovín, má síce svoj pôvod v Rakúsku, ale sladké pečivo plnené napríklad marmeládou je aj symbolom slovenských Vianoc.

Na linecké cesto stačí len niekoľko surovín, šikovné ruky alebo dnes pri jeho príprave pomôžu aj elektrickí kuchynskí pomocníci. No a do niekoľkých minút máme tento symbol Vianoc hotový. Predsa sa však oplatí pripomenúť základnú abecedu jeho prípravy.

Linecké cesto a suroviny

Základný pomer surovín na linecké cesto je pomerne jednoduchý – 300:200:100:2. To znamená, že si treba pripraviť 300 g hladkej múky, 200 g zmäknutého masla, 100 g práškového cukru a 2 menšie vaječné žĺtky. Pozor – pekári neodporúčajú margarín, dávajú prednosť tradičnému maslu. No a na dôvažok patrí k základným surovinám chemicky neošetrený citrón.

Linecké cesto a jeho základ

Základ lineckého cesta sa pripravuje klasicky – hladkú múku a práškový cukor najskôr preosejeme do misy. Z chemicky neošetreného citróna nastrúhame kôru najemno. Na uvedený pomer cesta budeme potrebovať asi polovicu kávovej lyžičky. Do misky k múke a cukru pridáme dva žĺtky a zmäknuté maslo rozkrájané na kúsky. Ochutíme citrónovou kôrou.

Linecké cesto a jeho spracovanie

Z pripraveného základu začneme pomocou prstov spracovávať cesto. Ak máme kuchynský robot, môžeme ho samozrejme použiť, uľahčíme si tým prácu. Rukami hnetieme dovtedy, kým sa nám všetko nespojí do hladkého a pevného cesta. Kým spočiatku hnetieme cesto v miske, vo finálnej fáze sa nám bude jednoduchšie spracovávať na pracovnej doske.

Linecké cesto a jeho odpočinok

Jedným zo základných predpokladov kvalitných lineckých koláčikov je dostatočný odpočinok spracovaného cesta. Preto z neho vytvoríme guľu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a necháme aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc odležať v chlade. Počas tejto doby dosiahne ideálnu konzistenciu na ďalšie spracovanie

Linecké cesto a základné tvary

Po odpočinutí môžeme prípadne cesto ešte zafarbiť kakaom. Z odležaného lineckého cesta môžeme na pomúčenej doske vyvaľkať plát a vykrajovať najrôznejšie tvary, ktoré po upečení v rúre zohriatej na 180 ° C pečieme 6–8 minút. Potom rôzne tvary cesta zlepujeme marmeládou, krémom a na záver môžeme ozdobiť napríklad čokoládovou či inou polevou.

Linecké cesto a fantázia

Je len na nás, či sa rozhodneme pre klasické spracovanie lineckého cesta alebo upečieme rozličné iné druhy vianočného pečiva. Môžeme si z neho napríklad upiecť aj košíčky na plnenie, vianočné linecké pečivo dvoch farieb alebo vyskúšať linecké koláčiky s mandľami a so škoricou či s vanilkou. Jednoducho – pri pečení sa naozaj fantázii medze nekladú.

Linecké koláčiky s jahodovým džemom

Potrebujeme:
300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, štipka soli, múka na dosku, jahodový džem
Postup:
1. Na dosku alebo do misy preosejeme múku s práškovým cukrom, pridáme nakrájané maslo, žĺtky, štipku soli a vypracujeme mäkké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme do druhého dňa v chladničke odpočinúť.
2. Na druhý deň z cesta vyvaľkáme plát hrubý 2–3 mm a vykrajujeme srdiečka a iné tvary, polovicu plných a polovicu s otvorom v tvare kruhu alebo kvapky. Srdiečka rozložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C 7–8 minút.
3. Upečené vychladnuté koláčiky zlepíme po dvoch – plné a s otvorom – prepasírovaným jahodovým džemom. Cukrovinky môžeme pocukrovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#Vianoce #recept #príprava #pečenie #linecké cesto
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nedržte v sebe svoje problémy, zverte sa niekomu, nerobí vám to dobre.
Neriešte chyby iných, riešte tie...

+ Ak chcete schudnúť pár kíl pred letom, mali by ste začať hneď.
Šetrite si svoje peniaze na neskôr,...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk