Šesť potravín, po ktorých cítime ešte väčší hlad

Práve sme sa najedli a už sme znova hladní. Alebo dokonca ešte hladnejší ako sme boli. Kde robíme chybu?

20.12.2017 09:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Znova tu máme čas, kedy jeme a nemá to konca-kraja: paštéty, syry, kekse, pralinky… Súvisí to samozrejme aj s počasím. Keď je zima a tma, naše telo si pýta „potravu pre dušu“, aby predĺžilo pocity šťastia. Ale možno, že existuje aj druhý dôvod, prečo permanentne jeme a napriek tomu stále cítime hlad.

Umelé sladidlá

Nízkokalorické potraviny bez cukru sú častokrát ochutené umelými sladidlami. Väčšinou nie sú žiadnou zdravou alternatívou rafinovaného cukru, dokonca môžu spôsobiť, že sa naša túžba po sladkom zvýši. Štúdia z roku 1988 prvýkrát upozornila na súvislosť medzi umelým sladidlom a vlčím hladom. Dobrovoľníci dostali po jedle s umelým sladidlom znova hlad, a to rýchlo. Vedci sa domnievajú, že telo na sladkú chuť reflexne vylúči inzulín. Keďže umelé sladidlá ale neobsahujú žiadne sacharidy, znižuje sa hladina cukru v krvi a o slovo sa prihlási vlčí hlad.

Šalát

Nie každý šalát nás zasýti, predovšetkým, ak ide o ľadový šalát. Aby ste sa uistili, že máte vyváženú stravu, ktorá vás zasýti na pár hodín, mali by ste doň primiešať quinou alebo hnedú ryžu, sladké zemiaky či proteíny (kuracie mäso, cícer alebo losos), ako aj zdravé tuky (avokádo).

Ovocné šťavy

Aby sme necítili po jedle hlad, potrebujeme vyvážený mix z vitamínov, balastných látok (v čerstvých šťavách), ale aj tuk alebo bielkoviny. Väčšina hotových štiav obsahuje relatívne malý podiel balastných látok a veľa cukru – čo znova zvýši hladinu cukru v krvi, ktorá rovnako rýchlo klesne. Preto si naše telo hneď žiada potravu.

Krekry

Pár krekrov medzi hlavnými jedlami by malo znamenať nízkokalorické občerstvenie. No väčšina pozostáva z jednoduchých sacharidov a preto máme pocit vlčieho hladu. Výsledkom je, že ich naše telo rýchlo spracuje a my ich chceme do seba „nagniaviť“ viac, viac. Aby nás takýto olovrant zasýtil, mali by sme ho konzumovať s avokádovou nátierkou, arašidovým maslom alebo ricottou.

Slané občerstvenie

Na to, že sa v baroch podáva slané občerstvenie ako pražené oriešky a čipsy, existuje dobrý dôvod. Po slaných jedlách sme smädní. Často si však naše telo zamení pocit smädu za pocit hladu. Čo pomôže? Pri pocitoch hladu radšej tieto slané dobrôtky nekonzumovať, radšej vypiť veľký pohár vody.

Alkohol

Po prehýrenej noci vyžaduje naše telo „horúce a mastné“. Alkohol, teda etanol, stimuluje niektoré nervové bunky mozgu, ktoré telu dodávajú silný pocit hladu a prehovárajú ho, aby siahlo po ďalšom pohári(ku). Okrem toho, alkohol obsahuje extrémne množstvo kalórií – ale to už je iný príbeh…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #smäd #kalórie #sacharidy #bielkoviny #vlčí hlad #cukor

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...