Chuť karamelu v chutných podobách

Na adventnom či vianočnom stole by nemala chýbať trochu pripálená chuť karamelu.

13.12.2017 15:00
vianočné pečenie, vianočné vône, škorica, oriešky Foto:
Advent vonia škoricou, citrusmi i napečenými medovníkmi.
debata

Skvelá sladká podoba burizonov

Ak máme chuť na „odľahčený“ karamel, môžeme ho skombinovať s burizonmi. Najskôr začneme pripravovať karamel klasickým spôsobom. Keď sa rozpustia posledné zvyšky kryštálikov cukru, pridáme po kvapkách vriacu vodu a po „vypenení“ vsypeme burizony a dôkladne všetko premiešame tak, aby sa všetky obalili. Karamel ich zlepí do väčších hrudiek, ktoré formujeme na guľky, preložíme na tácku a necháme stuhnúť.

Škoricový a čokoládový variant

Okrem základnej karamelovej verzie môžeme pripraviť aj škoricový alebo čokoládový variant karamelu tak, že v konečnej fáze prípravy vmiešame do karamelu lyžičku škorice alebo holandského kakaa. Tento variant karamelu môžeme spojiť s prípravou burizonov v karameli a máme jednoduché sladké pohostenie pre návštevu.

Dvojfarebná pochutina ku káve

Vynikajúca je kombinácia kávy (prípadne kakaa) s karamelom a vanilkovou penou, ktoré majú priam zamatovú chuť. Ďalšou možnosťou je príprava farebných mafinov – do karamelu treba zamiešať nahrubo zomleté orechy a kakaom zafarbiť polovicu cesta na mafiny, do formičiek naliať najprv svetlé cesto, potom karamel s orechmi a napokon kakaové cesto.

Zlepšené formy na mafiny

Hoci dnes gazdinky využívajú na pečenie mafinov najmä silikónové nelepivé formy, napriek tomu je často dobré vyložiť ich papierovými košíčkami. Jednak sa nezašpiní forma, ale výhodou tohto riešenia je, že mafiny sa dajú dobre zabaliť ako desiata a neobschýnajú pritom boky mafinov.

Karamelové mafiny s arašidmi

Potrebujeme:
hrnček polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 vanilkového cukru, štipka soli, 1 vajce, 1/2 hrnčeka vlažného mlieka, 2 PL oleja, 4 PL cukru, biela čokoláda na polevu, arašidy
Karamel: 25 g kryštálového cukru, 2 PL vody, 30 ml smotany
Postup:
1. Najprv urobíme karamel. Do malého hrnca dáme cukor s vodou a privedieme do varu. Karamel musí nadobudnúť zlatú farbu.
2. Hrniec s karamelom odstavíme a za stáleho miešania prilievame smotanu, potom znova 1 až 2 minúty varíme. Karamel vylejeme na papier na pečenie a necháme trochu stuhnúť.
3. Do jednej misky preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme vanilkový cukor, štipku soli a nakrájaný karamel. V druhej miske zmiešame vajce, mlieko, olej a cukor. Obe zmesi zmiešame a vzniknuté cesto nalejeme do dvojitých papierových košíčkov. Pečieme pri teplote 170 °C. Vychladnuté mafiny pokvapkáme karamelom a ozdobíme arašidmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #káva #advent #karamel #mafiny #burizony

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...