Paradajková omáčka, ako sa patrí. Takto ju pripravíte, je to ľahké!

Hoci talianska kuchyňa má predsa len ešte v slovenských končinách svoje limity, paradajkovú omáčku už pripravovala nejedna gazdiná. Či už je reč o omáčke na cestoviny, alebo k mäsu.

17.12.2017 08:00
paradajková omáčka Foto:
Pripravte si chutnú paradajkovú omáčku k cestovinám či mäsu.
debata

Ak patríte k tým, ktorí najradšej zájdu do obchodu a kúpia si hotovú omáčku vo fľaši, pripravenú len na prihriatie, ďalej čítať nemusíte. Pre dámy (a pánov), ktorí však majú chuť pripraviť pravú a chutnú paradajkovú omáčku na cestoviny, nech sa páči… ďalej.

Základom sú, samozrejme, paradajky. Hoci momentálne nie je ich sezóna a mnoho paradajok v obchodoch je „umelých“ a nie práve najchutnejších, pri správnom výbere nájdete aj chutné a šťavnaté paradajky.

Na omáčku je lepšie vyberať mäkšie plody, ktoré pred prípravou na panvici ponorte do horúcej vody na pár sekúnd, aby ste ľahko ošúpali kožu.

Na omáčku potrebujete cibuľu. Speňte ju a opražte na olivovom či rastlinnom oleji. Nezostávajte však len pri cibuli. Skvelú chuť omáčke dodá na drobné kocky nakrájaná koreňová zelenina – v tomto prípade ideálne mrkva a zeler. Kým prvá dodá omáčke jemne nasladlú chuť, druhá zase pridá typickú arómu. Po nich nasledujú na drobné kocky nakrájané paradajky. Môžete pracovať aj s rozmixovanými rajčinami z plechovky, ale, samozrejme, efekt a dojem čerstvosti už nebude taký ako pri skutočných plodoch.

Záver patrí dochucovaniu. Soľ a korenie sú automatickou súčasťou každej paradajkovej omáčky. Nesmú však chýbať ani bylinky. Ich množstvo ovplyvní intenzitu vône aj chute, radšej teda začnite s menším, aby ste nepochovali chuť paradajok.

Podobná omáčka je skvelá na špagety, iné druhy cestovín, ale môžete ju podávať aj spoločne s mäsom a prílohou v podobe ryže či zemiakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #jedlo #chuť #paradajky #omáčka

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...