Aj keď často dokáže rozdeliť ľudí na dva tábory, Francúzi zväčša zostávajú jednotní a pokojní. Vedia totiž, že len dobre vykŕmená kačica či hus sa odmení človeku pečeňou s jemnou, voňavou a neodolateľnou maslovou chuťou. Čo na tom, že je mastná, dokonca aj eticky neprijateľná… Oficiálne je súčasťou francúzskeho kultúrneho a gastronomického dedičstva.
Kačacia pečeň na slanine
Anglickú slaninu nakrájame na kocky, opražíme a pridáme nakrájanú kačaciu pečeň. Okoreníme ju, podlievame vínom a pražíme asi desať minút. Potom pečeň vyberieme a osolíme. Z chleba odkrojíme kôrku a namočíme ho do výpeku. Potom ho vyberieme, na krajce poukladáme opečenú pečeň a ozdobíme ju kapustou.
Kačacia pečeň na cibuľke
Cibuľu nakrájame na kúsky a osmažíme ju na oleji dozlatista. Pečeň umyjeme, posypeme korením a rascou a pridáme na panvicu. Opečieme ju z oboch strán, potom zalejeme vodou a dusíme pätnásť minút. Potom pečeň vyberieme, osolíme a cibuľu vo vode rozmixujeme. Podávame s ryžou, do ktorej primiešame tymian.
Kačacia pečeň na hubách
Huby nakrájame na plátky. Nakrájanú šalotku opražíme na oleji, pridáme huby, opražíme, pridáme tymian, osolíme a podusíme. Na panvici s rozohriatym maslom a olejom opečieme nakrájanú pečeň dozlatista. Pridáme šalotku, najemno nakrájaný cesnak, čili, majorán, huby, zalejeme hovädzím vývarom a prehrejeme.
Kačacia pečeň na pomarančoch
Pečeň opražíme sprudka zo všetkých strán na masle, dáme do tepla a do výpeku pridáme šťavu z jedného pomaranča, med, rozmarín, víno a soľ. Tekutinu zredukujeme na polovicu, pridáme mesiačiky druhého pomaranča a necháme zmäknúť. Do panvice vrátime pečeň, prehrejeme a dochutíme čiernym korením.
Kačacia pečeň na cesnaku
Pečeň najskôr dôkladne očistíme, prepláchneme a nakrájame na kúsky, sparíme ich vo vode, vyberieme a osušíme. Potom pečeň obalíme v zemiakovom škrobe a sprudka opečieme na rozpálenom oleji. Potom pridáme k opečenej pečeni nasekané dva strúčiky cesnaku a opekáme ešte asi päť minút, nakoniec všetko osolíme.
Kačacia pečeň na víne
Pečeň okoreníme, cibuľu a cesnak nasekáme najemno, zázvor nastrúhame. Na oleji sprudka opečieme pečeň doružova. Vo výpeku necháme speniť cibuľu, cesnak a zázvor. Zalejeme vínom, ktoré necháme odpariť. Potom prilejeme zálievku a krátko povaríme do zhustnutia. Do omáčky vložíme opečenú pečeň a všetko premiešame.
Kačacia paštéta s francúzskou horčicou
Potrebujeme:
350 g kačacej pečene, 1 cibuľa, 60 g masla, 1 žemľa, 50 ml mlieka, 1 kl bieleho korenia, 2 strúčiky cesnaku, 1 kl soli, 1 PL francúzskej horčice, 1 vajce
Postup:
1. Kačaciu pečeň umyjeme a vložíme na hodinu do mlieka. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masle, pridáme pokrájanú pečeň a podusíme domäkka.
2. Potom pridáme v mlieku namočenú a vytlačenú žemľu, trocha mletého korenia, soľ, rozotrený cesnak, horčicu a natvrdo uvarené posekané vajce.
3. Všetko zmiešame a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Z masy sformujeme podlhovastú šišku, ktorú zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.