Fazuľka na tanieri má svoje čaro

Zelená fazuľka, to sú nedozreté plody veľkej fazule, ktoré sa konzumujú aj so svojím obalom.

02.12.2017 14:00
zelená fazuľka, strukoviny Foto:
Zo zelenej fazuľky sa dajú pripraviť desiatky jednoduchých rýchlych jedál.
debata

Pre staršiu generáciu je spomienka na fazuľku v múčnej omáčke dosť nevábna, ale nemusíme sa jej báť a treba vyskúšať možnosti na objavenie čara a prospešnosti zelenej fazuľky, ktorá môže byť ideálom každého kulinára. Dajú sa z nej pripraviť desiatky jednoduchých rýchlych jedál a možno ju skvelo kombinovať s mnohými surovinami. Pritom fazuľku možno pripravovať v každom ročnom období – čerstvú, mrazenú alebo konzervovanú.

Fazuľka na masle

Sterilizované struky zbavené nálevu necháme dôkladne odkvapkať, väčšie kusy prekrojíme na polovicu. Zeleninu mierne okoreníme čiernym korením a chvíľu podusíme na masle. Hotový pokrm zjemníme ďalšou dávkou masla a môžeme podávať. Ako prílohu podávame rôzne upravené zemiaky.

Fazuľka na paprike

Struky umyjeme, zbavíme vlákien, odrežeme špičky, cibuľu nakrájame nadrobno. V hrnci rozpálime olej, prisypeme cibuľu, opražíme ju, zasypeme mletou paprikou, rozpustíme v oleji, prisypeme struky, opražíme, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme, podusíme a napokon zahustíme múčnou zátrepkou.

Fazuľka na smotane

Fazuľku uvaríme v slanej vode takmer domäkka. Scedíme ju a necháme odkvapkať. Rozpustíme maslo, zasypeme múkou, zápražku zriedime vodou zo strukov a smotanou. Rozšľaháme a povaríme. Počas varenia pokvapkáme omáčku octom, pridáme korenie. Do omáčky dáme znova fazuľku a podusíme ju.

Fazuľka na slanine

Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na troške oleja, potom pridáme na kocky nakrájanú slaninu a pražíme ďalej. Keď začne slanina púšťať tuk, pridáme struky a pražíme. Po chvíľke prilejeme trošku vody, fazuľka sa nesmie dusiť, potom by mala „blatistú“ konzistenciu. Podľa chuti osolíme a dorobíme domäkka.

Fazuľka na masti

Najskôr nakrájame cibuľu najemno a opražíme ju na bravčovej masti doružova. Potom pridáme údenú šunku nakrájanú na kocky, všetko trochu opražíme, pridáme čerstvú alebo mrazenú fazuľku a všetko dusíme takmer domäkka. Potom pokrm ochutíme soľou, korením a nakoniec struky dodusíme.

Fazuľka na pretlaku

Čerstvú alebo mrazenú fazuľku umyjeme, očistíme, zbavíme vlákien a našikmo prekrojíme na kúsky asi jeden centimeter dlhé. Varíme ich v osolenej vode domäkka. Do mäkkých strukov pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, maslo a paradajkový pretlak. Nakoniec pokrm zahustíme múčnou zátrepkou.

Fazuľka so zeleným hráškom a zemiakmi

Potrebujeme:
1,5 kg malých zemiakov, 200 g zeleného hrášku, 100 g fazuľky, 2 PL masla, soľ
Omáčka: 2 žĺtky, 100 ml olivového oleja, 1 PL vínneho octu, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL vývaru alebo vody, soľ, 1 zväzok zelenej cibuľky
Postup:
1. Zemiaky olúpeme a dáme variť do osolenej vody. Fazuľku zbavíme koncov a vlákien a prekrojíme na polovicu.
2. Do hrnca s vriacou osolenou vodou vložíme najprv fazuľku, potom hrášok a zvoľna dve minúty povaríme. Ku koncu varu pridáme napoly prekrojené biele časti cibuliek. Zeleninu vyberieme, prudko schladíme a necháme na sitku odkvapkať. Žĺtky s octom, citrónovou šťavou a vodou alebo vývarom šľaháme v horúcom vodnom kúpeli, až kým nevznikne hustý krém.
3. Doň potom postupne zašľaháme olej. Hotovú omáčku osolíme podľa chuti a vmiešame do nej nasekané zelené časti cibuliek. Uvarené zemiaky scedíme a zeleninu prehrejeme na kúsku masla. Rozdelíme na taniere a prelejeme omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #strukoviny #zelená fazuľka

+ Nezabúdajte na výdatné raňajky, je to dôležité jedlo dňa.
Práca doma vás bude veľmi unavovať, musíte sa...

+ Nezhoršujte si zbytočne situáciu a nemyslite negatívne.
Tvrdo pracujte, odmeny na seba nenechajú dlho čakať....