Variácie na tému vlašské orechy

Veľa ľudí si myslí, že orechy sú doménou sladkej kuchyne. Nie je to však pravda, patria aj do slaného kulinárstva.

25.11.2017 14:00
Baklava s pistáciami a mandľami, orechy Foto:
Baklava s pistáciami a mandľami.
debata

Do šišiek, plniek aj na zeleninu

V dobách dávnejších i nedávnych kuchári napríklad smažili šišky s orechovou plnkou, piekli jablká s výdatnou orechovou plnkou, orechovým mliekom prelievali zeleninu, v zimných mesiacoch varili pikantnú orechovo-chrenovú polievku, ktorú určite stojí za to ochutnať aj dnes. Plodom orecha kráľovského prejavovali ľudia odnepamäti úctu a orechy povýšili dokonca na symbol múdrosti.

Široké upotrebenie pri pečení

Pre pečenie, najmä to vianočné, sú vlašské orechy jednou zo základných surovín so širokým uplatnením. Slúžia na prípravu náplní aj na zdobenie pečiva, celé, nasekané, nastrúhané či zomleté jadrá môžu nahradiť bielky. Múčnikom zo šľahaného cesta dodajú jemnosť a chrumkavosť. Hodia sa aj do plniek či omáčok, šalátovým zálievkam dodajú maslovú chuť.

Vareškov tip: Dusená kapusta s vlašskými orechmi

Kapustu nakrájame na kocky, osolíme a sparíme vo vriacej vode. Potom ju scedíme a pridáme nakrájanú, vopred na masti osmaženú cibuľu. Pridáme rascu a nasekané vlašské orechy a dusíme, kým kapusta nezmäkne. Mäkkú ju zalejeme smotanou a dochutíme medom a octom.

Vareškova poradňa

Väčšina druhov orechov by sa mala konzumovať s mierou a striedmo, nie však preto, že majú vysoký obsah tuku alebo kalórií, ale pre vysoký obsah bielkovín. Nadbytok bielkovín môže viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, zvýšenej telesnej hmotnosti, obličkovému stresu, úniku minerálov z kostí a stimulácii nádorových buniek.

Baklava s pistáciami a mandľami

Potrebujeme:
500 g hladkej múky, soľ, 2 PL olivového oleja, 250–350 ml vlažnej vody, múka na posypanie dosky, 200 g rozpusteného masla
Náplň: 200 g mletých orechov, 100 g nasekaných mandlí, 50 g pistáciových orieškov, 8 PL krupicového cukru, 1 kl mletej škorice
Sirup: 250 ml vody, 250 g krupicového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, kúsok celej škorice
Postup:
1. Múku, soľ, vlažnú vodu a olej spracujeme na cesto. Zmiešame orechy, cukor a škoricu. Rozpustíme maslo.
2. Cesto rozdelíme na 4–6 dielov, vyvaľkáme a rukami vyťahujeme na utierke tenké placky. Plech vymastíme. Placky nakrájame na pláty a každý potrieme maslom. Pláty striedame po troch s orechovou zmesou, rozkrájame ich na štvorce a povrch pokvapkáme zvyšným maslom.
3. Pečieme v predhriatej rúre a polievame sirupom uvareným z vody, cukru, citrónovej šťavy a zo škorice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pistácie #vlašské orechy #sladká a slaná kuchyňa

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...