Nátierky z jadier orechov sú jadrami zdravia

Ak nás prikvačí hlad a poruke nemáme nič väčšie na jeho zahnanie, oplatí sa siahnuť po orieškoch alebo semenách. Orechy sú zdravé, výživné a ľahké na uskladnenie.

20.11.2017 14:30
vlašské orechy, kešu, lieskovce Foto:
Orechy a semená sú zdrojom zdravých tukov a bielkovín.
debata

Môžeme ich nosiť v príručnej taške či v kabelke, nechať si ich v kancelárii na stole alebo doma v chladničke. Doma si z nich môžeme pripraviť rozmanité pokrmy, napríklad skvelé orechové nátierky.

Nátierka z mandlí

Mandle najlepšej kvality polejeme vriacou vodou a po niekoľkých minútach ich olúpeme a dáme s tanierom do rúry osušiť. Potom olúpané mandle nastrúhame najemno alebo ich pomelieme na mlynčeku a vymiešame so sladkou smotanou alebo so smotanou na šľahanie na kašu. Množstvo mandlí na túto nátierku má byť v primeranom pomere k množstvu použitej smotany.

Nátierka z lieskovcov

Najskôr predhrejeme rúru na 180 °C. Lieskové orechy nasypeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre približne 10 minút. Oriešky pomocou utierky olúpeme, nasypeme do mixéra a rozmixujeme ich na jemný prášok. Pridáme soľ, vanilku, javorový sirup, olej a rozmixujeme do roztierateľnej konzistencie. Napokon pridáme po lyžiciach olej a javorový sirup.

Nátierka z vlašských orechov

Jadrá vlašských orechov najskôr nasekáme najemno alebo pomelieme na mlynčeku najemno. Potom zomleté vlašské orechy zmiešame s tekutým lesným alebo lúčnym medom, vlažnou vodou tak, aby mala hmota roztierateľnú konzistenciu a necháme zmes v chlade odležať. Nátierku z vlašských orechov natierame na tmavý celozrnný chlieb a podávame s vychladeným mliekom.

Nátierka z kešu orechov

Kešu orechy najprv namočíme do vody aspoň na 3–4 hodiny. Takto pripravené kešu rozmixujeme dohladka a pridáme trochu lahôdkového droždia, karí korenie, šťavu z polovice citróna, lyžicu oleja a cesnak podľa chuti. Dôkladne všetko premiešame a podľa potreby dochutíme. Kešu nátierku prehrejeme vo vodnom kúpeli. Stále miešame, kým nedosiahneme požadovanú krémovú konzistenciu.

Nátierka z pistácií

Najskôr pomelieme vylúpané pražené a solené pistácie a vložíme ich do mixéra spolu s vopred namočenými sušenými paradajkami bez vody, so strúčikom cesnaku a s panenským olivovým olejom. Všetko rozmixujeme na krém. Skvelým spoločníkom tejto luxusnej nátierky je rukola. Ak budeme nátierku konzumovať ako pesto so špagetami, odporúčame pridať olej alebo ju zriediť rastlinnou smotanou.

Nátierka z pekanových orechov

Pekanové orechy najskôr nasucho opražíme na rozpálenej panvici, potom ich nasekáme alebo zomelieme nahrubo. Vidličkou premiešame v miske smotanový topený syr, tvarohový syr, nasekané nakladané papriky „kozie rohy“, štipku nasekaného oregana, potom pridáme zomleté alebo nasekané pekanové orechy, soľ, všetko ešte dôkladne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.

Arašidová nátierka s kakaom

Potrebujeme:
500 ml mlieka, 500 g krupicového cukru, 4 PL hladkej múky, štipka soli, 2 vajcia, 250 g nesolených arašidov, 1 kl masla, 3 PL holandského kakaa
Postup:
1. Najprv ušľaháme krupicový cukor a vajcia, potom pridáme maslo, kakao a hladkú múku. Mlieko so štipkou soli zahrejeme, pridáme mleté nasucho opražené a vychladnuté arašidy a po troškách pridávame ušľahanú zmes.
2. Zmes pridávame pomaly a miešame, aby sa nič nepripaľovalo, privedieme do varu a miešame do zhustnutia.
3. Arašidová nátierka bude mať po vychladnutí krémovú konzistenciu vhodnú na natretie na pečivo. Na túto nátierku sa dajú použiť aj iné orechy, len sa musia opražiť nasucho na panvici a nechať vychladnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #orechy #semená #nátierky

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...