Rybacia polievka na slovenskom stole: Poznáte jej tajomstvá?

Najčastejšie sa v slovenskej kuchyni varí polievka z rýb sladkovodných, a to najmä v období Vianoc.

01.11.2017 17:00
maďarská kuchyňa, paprika Foto:
Rybacia polievka nie je len typickým jedlo maďarskej kuchyne.
debata

Rybaciu polievku si však môžeme pripraviť kedykoľvek. Nie je náročná na suroviny ani prípravu a pri jej príprave môžeme popustiť uzdu svojej fantázii. Experimentovať môžeme so základnými surovinami, koreninami alebo prídavnými ingredienciami, akými sú najmä rôzne druhy zeleniny, či s konečnou úpravou pri podávaní.

Polievka a základné suroviny

Chuť polievky závisí od kvality základných potravín, ale aj od množstva. Rybacia polievka nám umožní zužitkovať aj také časti ryby, ktoré by sme inak vyhodili. Väčšinou sa využívajú tie časti, ktoré sú nevhodné na prípravu hlavného chodu – hlava z ryby, rybie kosti, vnútornosti a iné odrezky z rýb. Vývar možno pripraviť nielen z kapra, ale aj zo pstruha, sumca či z inej sladkovodnej ryby.

Polievka a príprava vývaru

Prípravu tradičnej rybacej polievky začíname tým, že uvaríme rybí vývar. Starostlivo očistené časti rýb a vnútorností vložíme do studenej vody, pridáme soľ a korenie. Privedieme rýchlo do varu a potom hneď intenzitu varu znížime a varíme pozvoľna. Z vývaru odoberáme penu, aby polievka bola čistá. A necháme „ťahať“, to znamená variť na miernom vare asi hodinu.

Polievka a zelenina

Najčastejšie sa na prípravu rybacej polievky používa koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler, ale môžeme použiť aj zeleninu plodovú, napríklad zelený hrášok, ale aj zeleninové vňate. K rybiemu mäsu pridáme zeleninu, stačí tak 200 g koreňovej zeleniny a 50 g cibule. Cibuľu nakrájame na veľké kusy, rovnako aj koreňovú či inú zeleninu. Ak robíme vývar z morských rýb, použijeme aj brokolicu.

Polievka a koreniny

Dobrá rybacia polievka by sa nemala „prekoreniť“, mala by chutiť po rybách, nie po korení. Z korenín pridávame najmä takzvané suché korenie – celé nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list. Stačí pridať len niekoľko guľôčok a nezaškodí napríklad aj štipka muškátového orieška alebo muškátového kvetu. Okrem suchých korenín sa pridávajú aj zelené bylinky, najmä petržlenová vňať.

Polievka a podávanie

Rybací vývar používame na prípravu čírych polievok, ale aj polievok zahustených. Najčastejšie zahusťujeme svetlou zápražkou, zaliatou mliekom alebo smotanou, ktorá polievku zjemní. Pridať možno aj trochu bieleho vína. Zvyšky mäsa nakrájame na malé kúsky, do jednotlivých tanierov dáme vždy trochu mäsa a zeleniny, potom zalejeme vývarom a na záver posypeme petržlenovou vňaťou.

Polievka a jej obmeny

Rybaciu polievku môžeme pripraviť v rozmanitých variantoch – napríklad s ikrami – ikry uvarené vo vývare alebo izolovane pridáme do vývaru spolu so zeleninou, s krupicou, ktorú osmažíme na masle a zavaríme do vývaru a krátko povaríme, alebo s gamétami – rovnako ako ikry ich uvaríme vo vývare alebo zvlášť, potom nadrobno nakrájame a pridáme do vývaru k mäsu a zelenine.

Smotanová hubová polievka s kaprím mäsom

  • 250 g kaprieho mäsa
  • 120 g masla
  • 50 g cibule
  • 150 g hríbov alebo šampiňónov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • trochu rasce
  • petržlenová vňať alebo pažítka
  • 40 g hladkej múky
  • 1 l vody alebo rybieho vývaru
  • 200 ml sladkej smotany
  • 6 PL bieleho vína

Postup:

  1. Rybie mäso osolíme, na 70 g masla opečieme, potom vykostíme a nakrájame na kúsky. Na zvyšnom masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a najemno posekanú petržlenovú vňať.
  2. K cibuli pridáme očistené a na plátky nakrájané huby, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a asi 5 minút podusíme. Podusené huby zaprášime múkou, opražíme, podlejeme vodou alebo vývarom z rýb a smotanou, dobre rozšľaháme a asi 10 minút povaríme.
  3. Nakoniec do polievky pridáme opečené, nakrájané kaprie mäso, víno, okoreníme a povaríme. Jednotlivé porcie posypeme nadrobno posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Vareškova poradňa
Skúsiť môžeme aj rybaciu polievku s opečenými krutónmi s cibuľkou. Sendvič nakrájame na kocky a opražíme s jarnou cibuľkou. Maslo vhodíme na panvicu a necháme povoliť. Medzitým vymiešame cesnak so soľou. Do panvice pridáme kocky sendviča, jarnú cibuľku a opražíme ich. Ochutíme cesnakom, premiešame a vysypeme do misky alebo taniera zvlášť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #príprava #kuchyňa #ryba #polievka

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...