Priveľmi nahrubo nastrúhaná kapusta by nemala požadovanú chuť. Zabudnúť netreba ani na cibuľu, ktorá sa musí v kapuste poriadne premiešať. To isté platí aj pre rascu, mnohí používajú aj jablká alebo chren.
Úloha vody v kyslej kapuste
Vždy dbáme na to, aby kapusta bola ponorená. V priebehu skladovania to môžeme dosiahnuť tak, že si uvaríme potrebné množstvo vody so soľou a po vychladnutí týmto roztokom kapustu dolievame. Vodu dávame aj do štrbiny vo veku súdka, voda zabráni prístupu vzduchu. Proces kvasenia sa tak nezmení na proces kazenia.
Vareškova poradňa
Pri nákupe čínskej kapusty sa oplatí uprednostniť kapustu bez obalu, hoci zvyčajne sú zabalené v potravinárskej fólii. To kvôli tomu, aby sme ju mohli poriadne skontrolovať. Ak sa pod fóliou nachádzajú kvapky z pary, znamená to, že sa zelenina začína kaziť. Listy by mali byť suché. Kapusta, ktorú predajcovia stále osviežujú postrekovaním vodou, stráca svoju chuť a čerstvosť. Nekupujeme kapustu s listami, ktoré začali hniť. Dokonca aj malé škvrny už naznačujú, že zelenina jedlo znehodnotí a môže ohroziť zdravie.
Pomoc proti červeným škvrnám
Aby nám červená kapusta počas krájania nefarbila ruky, potrieme si ich troškou jedlého oleja. Škvrnu od červenej kapusty na bielej látke pokvapkáme roztokom čpavku. Pri farebných látkach nepoužívame čpavok, ale roztok uhličitanu amónneho. Po chvíli pokvapkáme vodou a preklepávame, kým sa škvrna nevsaje do podložky. Zvyšnú škvrnu na bielych látkach môžeme opatrne vybieliť peroxidom vodíka.
Marinovaná krkovička s kapustovou plnkou
Potrebujeme:
800 g bravčovej krkovičky v celku bez kostí, 500 g kyslej kapusty, 200 g slaniny, 100 ml piva, 100 ml oleja, 8 PL plnotučnej horčice, 1 hlávka cesnaku, mletá rasca, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Plátky slaniny ugrilujeme dozlatista. Krkovičku nakrájame na dvojcentimetrové plátky a vyrežeme do nich vrecko, ktoré zvnútra potrieme horčicou a plníme plátkom slaniny a odkvapkanou kyslou kapustou, stiahneme, môžeme zopnúť aj špáradlom, osolíme, okoreníme a ochutíme drvenou rascou.
2. Cesnak rozdrvíme alebo najemno nasekáme, zmiešame so zvyškom horčice, pivom a olejom, všetko dobre rozmiešame.
3. Do marinády vložíme mäso a necháme cez noc marinovať. Na grile opekáme pozvoľna z oboch strán. Podávame s kyslou kapustou a varenými zemiakmi.