K divine patria výnimočné omáčky

Divina vo všeobecnosti má málo tučné mäso, ktoré si priam pýta šťavnaté doplnky. Preto ju dopĺňame omáčkami, ktoré sú často dosť odlišné od omáčok k iným druhom mäsa.

21.10.2017 14:00
divina, omáčky Foto:
Čím dlhšie sa omáčka k divine varí, tým je potom hladšia a lesklejšia.
debata (1)

Niečo však majú spoločné – majú sa variť dosť dlho a zvoľna, aby sa mohla prevarená pena a tuk zobrať z povrchu. Nie je to síce nutné, ale pre pekný vzhľad omáčky je to potrebné. Čím dlhšie sa takto zvoľna omáčka varí a pena sa zbiera, tým je potom hladšia a lesklejšia. Korenie sa k omáčkam pridáva až na záver a už sa len nechá prejsť varom.

Šípková omáčka

Na masle usmažíme na plátky nakrájanú zeleninu s cibuľkou, pridáme celú škoricu, klinčeky, celé čierne korenie, zrnká nového korenia, tymian, bobkový list, kúsok citrónovej kôry a trochu kryštálového cukru. Zaprášime hladkou múkou, necháme vypražiť, pridáme čerstvé alebo nakladané paradajky, zalejeme vývarom a osolíme. Potom pridáme paradajkový pretlak a šípkovú zaváraninu, dobre povaríme, okyslíme citrónovou šťavou a precedíme. Napokon pridáme červené víno.

Hubová omáčka

Na masle opražíme cibuľu do zlatohnedej farby, pridáme pokrájané huby, opražíme, zalejeme naberačkou vývaru z diviny, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a borievku. Dusíme asi 15 minút. Odoberieme malú časť opražených lesných hríbikov, ktoré použijeme ako vložku do hotovej omáčky. Potom omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme, zjemníme troškou masla a šálkou smotany. Do hotovej omáčky dáme opražené hríbiky, ktoré sme si odložili bokom.

Brusnicová omáčka

Vo vyššej panvici zmiešame cukor s pomarančovou šťavou a privedieme do varu. Potom pridáme brusnice a všetko varíme 5 až 8 minút. Pri mrazených brusniciach stačí 5 minút, pri čerstvých o niekoľko minút viac. Brusnice by mali byť po uvarení mäkké, ale nie úplne rozvarené. Potom omáčku necháme vychladnúť a zhustnúť. V chladničke vydrží aj týždeň. Napokon môžeme do hotovej omáčky pridať čili korenie alebo zomletý zázvor, to podľa vlastnej chuti, aby mala omáčka pikantnú príchuť.

Marmeládová omáčka

Túto omáčku pripravujeme vlastne iba k mäsu z diviny. Dve lyžice ríbezľového lekváru, dve lyžice malinovej marmelády, jednu lyžicu obyčajnej plnotučnej horčice, trochu nastrúhanej citrónovej kôry, jemne roztlčených osem guľôčok borievky a soľ zmiešame dohromady. Potom pridáme asi 100 ml červeného vína, aby sme dosiahli konzistenciu husto tečúcej omáčky. Malinovo-ríbezľovú omáčku podávame k pripravenej čiernej zverine. Najlepšie chutí za studena.

Čerešňová omáčka

Čerešne, najlepšie polovicu sladkých a polovicu kyslastých, najskôr vykôstkujeme, jadierka vylúpeme a čerešne aj jadrá zmixujeme. Potom zapražíme polovicu lyžice múky v troške masla dožlta a čerešne v tom dusíme, prilejeme vodu a biele víno v rovnakom množstve, necháme dostatočne povariť, potom precedíme cez husté sitko, pridáme práškový cukor, škoricu, veľmi najemno nastrúhanú citrónovú kôru a jeden roztlčený klinček. Omáčku ešte raz krátko povaríme.

Slivková omáčka

Múku opekáme na jednej lyžici rastlinného oleja alebo vypečeného tuku pri miernej teplote asi tri minúty na zápražku svetložltej farby. Postupne zašľaháme pol litra vody. Potom vmiešame slivkový lekvár, pridáme trochu citrónovej kôry a soľ, cukor, škoricu, mleté klinčeky, badián podľa chuti. Povaríme asi 20 minút. Pred podávaním vmiešame lyžicu rumu alebo slivovice. Po zmäknutí pridáme víno, cukor, môžeme aj trochu koňaku. Omáčku podávame k pečenej divine.

Bažantie prsia s jarabinami

Potrebujeme:
4 porcie bažantích pŕs, 120 g slaniny, 1 PL masla, 1 cibuľa, 1/2 malého zeleru, soľ, 4 zrnká čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 1 kl hladkej múky, jarabinový kompót, nasekané mandle
Postup:
1. Bažantie prsia prešpikujeme 80 g slaniny nakrájanej na prúžky, zvyšok slaniny rozohrejeme s lyžicou masla a pridáme menšiu nakrájanú cibuľu a pol zeleru nakrájaného na rezance. Jemne osmažíme a pridáme pripravené mäso.
2. Všetko osolíme, pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list, mierne podlejeme a dusíme v rúre domäkka.
3. Potom mäso vyberieme, šťavu vydusíme do tuku, poprášime lyžičkou hladkej múky, osmažíme, trochu rozriedime vodou a povaríme. Udusené mäso nakrájame na plátky, prelejeme šťavou a ozdobíme lyžičkou ohriateho jarabinového kompótu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #korenie #divina #omáčky

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...