Tortilla na večeru

Tortilla je názov dvoch pokrmov. V mexickej kuchyni je to placka zo pšeničnej alebo z kukuričnej múky, zatiaľ čo v španielskej kuchyni je to druh hrubej palacinky so zemiakmi.

17.09.2017 17:00
Tortilly s lososom a zeleninovou salsou Foto:
Tortilly s lososom a zeleninovou salsou
debata (1)

Tacos je chrumkavá kukuričná tortilla preložená na polovicu. Vypráža sa ponorená hlboko v oleji, s oválnym drievkom uprostred. Po usmažení sa plní zeleninou, šalátom, mäsom a syrom.

Chrumkavá pochúťka nachos

Nachos sú kúsky kukuričnej tortilly narezané na neveľké trojuholníky a usmažené v oleji. Takéto chrumkavé chipsy sa podávajú ako príloha k jedlu. Bývajú navyše posypané mletým mäsom, kúskami marinovanej papriky, olivami, žltým syrom alebo paradajkami. Často bývajú v takej podobe zapekané.

Vareškova poradňa

Pri príprave mafinov si pri šľahaní vystačíte s ručnou metlou, ak nie je uvedené inak. Po vybratí z rúry nechajte mafiny 15 minút chladnúť na mriežke. Ak ste piekli vo forme, na posledných 5 minút ich vyberte. Mafiny je ideálne konzumovať hneď, maximálne deň-dva po upečení. Keď viete, že ich nestihnete zjesť, môžete ich po vychladnutí asi na mesiac zamraziť.

Zdravé aj na sladko

Vyskúšať sa oplatí aj pohánka na sladko – napríklad s jablkom, mandľami, citrónovou šťavou, so škoricou a s medom. Pohánka je nielen zdravá potravina, ale aj ostatné prísady majú svoje priaznivé účinky. Veď napríklad škorica má dezinfekčné účinky na organizmus a med je zas tekutý zázrak, ktorý obsahuje mnoho zdraviu prospešných enzýmov, chráni nás pred chorobami.

Tortilly s lososom a zeleninovou salsou

Potrebujeme:
500 g filiet z lososa, soľ, 6 tortíll Salsa: 200 g kyslej smotany, 1/2 šalátovej uhorky, 1 paradajka, citrónová šťava, soľ, pažítka, 2 listy rímskeho šalátu
Postup:
1. Z filety lososa nakrájame dlhšie pruhy, asi dva centimetre široké. Posolíme ich a dáme piecť do rúry vyhriatej na 210 °C na 3 až 5 minút alebo pri 150 °C na 10 minút.
2. Tortilly plníme prúžkom pečeného lososa, salsou a na rezance nakrájaným rímskym šalátom. Tesne pred podávaním ohrejeme na grile a prekrojíme napoly.
3. Salsa: Kyslú smotanu zmiešame s nadrobno nakrájanou uhorkou, paradajkami, pažítkou, ochutíme citrónovou šťavou a soľou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #nachos #salsa #tortilla #tacos

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...