Ktoré bylinky môžete zmraziť? Ako na to?

, 24.08.2017 15:00
bazalka, bylinky, talianska kuchyňa
Bazalku si môžete uchovať aj v mrazničke. Autor:

Ak máte plný balkón byliniek a neviete, čo s nimi, tak si ich môžete odložiť na horšie časy.

Okrem sušenia sa ponúka aj zmrazovanie. Chutné bylinky dokážu aj po rozmrazení dodať výnimočnú arómu aj chuť jedlám. Nemožno ich však používať rovnako ako čerstvé bylinky.

Bylinky pred zmrazením dôkladne umyte vlažnou vodou, odstráňte poškodené či hnedé lístky, nechajte voľne vyschnúť. Následne ich nasekajte nadrobno. Rozložte ich do zásobníka na ľad. Zalejte ich vodou, vývarom alebo olejom – v pomere 2/3 byliniek ku 1/3 tekutiny.

Takto zmrazené bylinky vydržia v mrazničke asi pol roka. Rozmrazené bylinky prídu o svoj tvar aj sviežosť, zachovaú si však arómu a chuť. Preto ich pridajte skôr do omáčok či polievok, nehodia sa však do šalátov a už vôbec nie na zdobenie pokrmov.

Vhodné bylinky na zmrazenie: bazalka, koriander, mäta, petržlen, pažítka, medvedí cesnak, ligurček, cesnak pažítkový, štiav

Nevhodné bylinky na zmrazenie: majorán, oregano, tymian

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#bylinky #mrazenie #pokrm
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku