Obľúbenosť cukety rastie

Naše babičky tradične využívali najmä tekvicu obyčajnú, ktorá často v ich záhradách vyrástla do nebývalých rozmerov.

16.08.2017 15:30
cuketa Foto:
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta.
debata

Čoraz častejšie sa však na našich stoloch objavuje menšia príbuzná tekvice – cuketa, jej obľúbenosť stále rastie, najmä zo zdravotných dôvodov. Podporuje vylučovanie nadbytočnej vody v tele, s ktorou sa z tela dostanú aj toxické látky a kyseliny, ktoré boli usadené v tele.

V koreninách jej to svedčí

Cuketa veľmi ľahko preberá chute z okolia, čo sa často využíva a cuketa sa nakladá do rôznych korenín. Môžeme použiť aj ďalšie výrazné ingrediencie, ako je napríklad cesnak. Čo je však zvláštne, samotná cuketa má veľmi jemnú až nevýraznú chuť. Cuketa sa takmer vždy tepelne spracováva. Môže sa vyprážať, variť, grilovať alebo sa z nej môže pripraviť polievka.

S bohatstvom vlákniny

Kaleráb patrí k hlúbovej zelenine, je príbuzný s karfiolom, brokolicou, kapustou, rôznymi druhmi kelu a konzumujú sa jeho guľaté buľvy. Mnohým prekáža takzvaná „zrebnatosť“ najmä starších odrastených kalerábov, ale práve to je ich zdravotnou prednosťou – vysoký obsah vlákniny priaznivo pôsobí napríklad na tráviaci trakt.

Surový, do polievok, aj do príloh…

Hľuzy kalerábu bývajú zelené alebo červenkasté, farba pritom nemá vplyv na ich chuť. Kaleráby sa snažíme konzumovať najmä surové, keď ich jednoducho zajedáme k desiatej alebo surové strúhame do šalátov či nátierok. Ale upravujú sa aj tepelne. Vtedy z olúpaných kalerábov varíme polievky, upravujeme ich ako prílohu k mäsovým jedlám alebo z nich rovno pripravíme hlavný chod.

Cukety plnené mäsom

Potrebujeme:
6 väčších cukiet, 250 g mletého mäsa, 1 hrsť petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce,2 para­dajky, 2 krajce staršieho chleba, soľ, olej, nastrúhaný syr
Postup:
1. Z umytých cukiet odkrojíme konce a čiastočne z nich vydlabeme dužinu. Cukety povaríme 3–4 minúty v slanej vode, dáme bokom a necháme vychladnúť.
2. Mleté mäso premiešame s vajcom, namočeným chlebom, nakrájanými paradajkami, ochutíme strúhaným syrom, rozotreným cesnakom a petržlenovou vňaťou, osolíme a opečieme na strednom plameni na oleji.
3. Súdky z cukiet naplníme mäsovou zmesou, zasypeme syrom, pokvapkáme olejom a zapekáme na grile asi 5 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kaleráb #cuketa #tekvica #omáčka #prívarok

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...