Vyskúšajte jednoduchý recept studenej polievky od blogerky Veroniky Svobodovej.
Foto: specialeditionlife.com/veronika svobodová
Potrebujeme:
- 1 veľkú uhorku, olúpanú a nakrájanú na tenké plátky
- 1,5 kg olúpaných paradajok, očistených od semiačok
- 2 nadrobno nakrájané póry
- 1 polievkovú lyžicu nadrobno nakrájanej zelerovej vňate
- 6 nadrobno nakrájaných bazalkových lístkov
- 3 lyžice repkového oleja Flaviol
- šťavu z jedného citróna
- soľ a korenie
- ľad
Ako na to?
- Olúpanú a na tenké plátky nakrájanú uhorku dáme do cedidla, posolíme a necháme odstáť 20 minút. Medzitým si olúpeme paradajky (Zaparte ich horúcou vodou, pôjde to oveľa jednoduchšie).
- Následne paradajky prekrojte a očistite od semiačok. Je to trošku prácne, ale výsledok stojí zato.
- Takto pripravené paradajky dáme do mixéra a mixujeme, až kým z nich nemáme hladké pyré, ktoré vylejeme do hrnca.
- Vrátime sa k uhorke. Tú scedíme od prebytočnej vody a papierovými obrúskami, ktoré vsiaknu ďalšiu nadbytočnú tekutinu, ju osušíme.
- Následne uhorku v mixéri rozmixujeme do hladkej zmesi.
- Uhorkovú zmes pridáme do paradajkového pyré a potom pridáme i nadrobno nakrájaný pór, zelerovú vňať a bazalku. Osolíme a okoreníme.
- Pridáme k tomu šťavu z citróna, ktorú si predtým rozšľaháme s olejom a všetko spolu zamiešame.
- Takto pripravenú polievku vložíme do chladničky na niekoľko hodín. Pred podávaním dáme do polievkovej misky pár kociek ľadu a ozdobíme čerstvou bazalkou.