Hydinová pečeň v chutných podobách

K chutným surovinám, ktoré vo vidieckych domácnostiach často bývali na tanieri ako skromnejšia alternatíva mäsa, patrili práve hydinové vnútornosti.

09.08.2017 12:00
hydinová pečeň, vnútornosti Foto:
Hydinovú pečeň upravujeme na mnoho spôsobov.
debata

A najčastejšie sa na kuchynskom stole objavovala pečeň. Hydinovú pečeň (tak ako všetky ostatné drobky) musíme pred tepelnou úpravou dôkladne očistiť. V pečeni vyhľadáme žlč, opatrne ju vyrežeme a viackrát opláchneme studenou vodou. A potom už nasleduje samotná úprava na mnoho spôsobov.

Hydinová pečeň na cibuľke

500 g hydinovej pečene, 2 cibule, soľ, olej na pečenie
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, opražíme ju, pridáme očistenú a pokrájanú pečeň a osmažíme ju. Tak ako to býva pravidlom pri väčšine vnútorností, osolíme až hotovú pečeň. Hydinovú pečeň na cibuľke podávame s varenými zemiakmi alebo dusenou ryžou.

Hydinová pečeň na ihle

500 g hydinovej pečene, 200 g slaniny, soľ, mleté čierne korenie, oregano, olej
Očistenú pečeň nakrájame na kúsky, okoreníme ju, obalíme v oregane, kúsky zabalíme do plátkov slaniny, napichneme na ihlu, pokvapkáme olejom a necháme asi hodinu odležať. Potom za občasného potierania olejom grilujeme zo všetkých strán asi 10 minút. Solíme nakoniec.

Hydinová pečeň na karí

600 g hydinovej pečene, 1 cibuľa, 3 jablká, 20 g masla, karí, citrónová šťava, soľ
Očistenú pečeň nakrájame na kúsky. Jablká nastrúhame alebo nakrájame na tenké plátky. Speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme do nej pečeň a sprudka opečieme. Potom pridáme jablká, karí a prikryté pokrievkou podusíme. Dochutíme soľou a podávame s ryžou.

Hydinová pečeň na víne

hydinová pečeň, pór, olej, červené víno, zázvor, škrob, soľ, sójová omáčka
Pečeň a na kolieska nakrájaný pór opekáme na oleji asi 5 minút. Podlejeme vínom, pridáme zázvor a dusíme domäkka. Pridáme škrob rozmiešaný vo vode a premiešame. Podlievame vodou a dusíme, až kým omáčka nezhustne. Osolíme a dochutíme sójovou omáčkou.

Hydinová pečeň so smotanou

hydinová pečeň, 1 cibuľa, korenie, majorán, bujón, olej, múka, kyslá smotana
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme pečeň nakrájanú na kúsky a korenie. Podlejeme vodou, pridáme bujón a 10 minút dusíme. Kyslú smotanu zmiešame s 2 lyžicami múky a pridáme k podusenej pečeni. Chvíľu povaríme a napokon ochutíme majoránom.

Hydinová pečeň v alobale

400 g hydinovej pečene, 2 cibule, 50 g tuku, sladká mletá paprika, soľ, mleté čierne korenie
Hydinovú pečeň nakrájame na menšie kúsky, ktoré okoreníme a posypeme mletou sladkou paprikou. Pridáme cibuľu nakrájanú na kolieska, zmiešame s tukom a všetko dobre zabalíme v tenkej vrstve do alobalu. Pečieme na ražni asi 30 minút. Podávame s pečivom.

Dusená hydinová pečeň s hubami

Potrebujeme:
400 hydinovej pečene, 500 g šampiňónov, 120 g póru, 250 ml smotany, 2 PL nátierkového masla, 200 ml olivového oleja, 1 štipka nastrúhanej citrónovej kôry, čerstvo drvené čierne korenie, soľ
Postup:
1. Pečeň odblaníme, nakrájame na plátky, krátko sparíme vriacou vodou, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
2. V hlbokej panvici rozpálime olej, primiešame očistené a na plátky nakrájané šampiňóny, osolíme ich, okoreníme a sprudka ich opečieme. Prilejeme smotanu, pridáme nátierkové maslo a citrónovú kôru a pomaly varíme, až kým sa neodparí asi polovica tekutiny.
3. Pór nakrájame na kolieska, dôkladne ho prepláchneme a pridáme spoločne s pečeňou k hubám. Všetko necháme prejsť varom, podľa potreby prisolíme a podávame so zemiakovou kašou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #vnútornosti #hydinová pečeň

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...