Môžeme ich smelo kombinovať s bylinkami, ovocím alebo so syrmi. Biele zálievky sa dajú pridaním rôznych druhov octu, šťavy citrusových plodov, byliniek a korenia rôzne meniť. Aj u nás sa čoraz častejšie používa do šalátov creme fraîche – kyslý mliečny výrobok pôvodom z Francúzska, vyrábaný z kravského mlieka s obsahom najmenej 30 percent tuku v sušine.
Jogurtovo-majonézový dresing
Jeden z tradičnejších dresingov, ktorý pripravíme tak, že jogurt najprv vymiešame dohladka s majonézou. Potom primiešame kečup, čili omáčku a limetkovú šťavu. Dresing okoreníme kajenským korením alebo tabaskom a osolíme morskou soľou. Nakoniec doň vmiešame nasekanú červenú papriku.
Parmezánová zálievka
Pôvod tejto je zálievky je typický taliansky, ale jeho rôzne podoby nájdeme aj vo Francúzsku či v iných stredomorských krajinách. Pripravíme ju tak, že najprv parmezán nastrúhame najemno a dohladka vymiešame s creme fraîche a jogurtom. Primiešame sardely a ocot, do zálievky prelisujeme cesnak, osolíme a okoreníme.
Rokfortová zálievka
Obľúbenou súčasťou dresingov je syr s modrou plesňou. Zálievku pripravíme tak, že rokfort najskôr pretrieme cez sito pomocou stierky. Roztlačený syr potom dôkladne premiešame metličkou s jogurtom, pomarančovou šťavou, so soľou a s mletým čiernym korením. Napokon prilejeme olej a opatrne vmiešame šľahačku a ocot.
Jogurtovo-bylinková zálievka
Vhodnou kombináciou do letných ovocných či zeleninových šalátov je zmes jogurtu a byliniek. Jogurtovo-bylinkovú zálievku pripravíme tak, že najskôr jogurt vymiešame dohladka s olivovým alebo iným olejom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme a primiešame bylinky podľa vlastného výberu.
Zálievka s ovčím syrom
Aj v našich podmienkach disponujeme surovinou, ktorá sa hodí do letných šalátov – ovčím syrom. Najskôr ošúpeme cesnak a nasekáme ho nadrobno. Ovčí syr rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou, cesnakom a olejom na jemné pyré. Primiešame nasekané olivy, feferónku, petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme.
Zálievka s červeným pomarančom
Trochu exotiky do nášho letného jedálneho lístka prinesie červený pomaranč v zálievke. Jogurt najprv dohladka vymiešame s olejom z vlašských orechov a so slnečnicovým olejom. Pridáme pomarančovú šťavu, kôru a korenie podľa vlastného výberu a nakoniec vmiešame pomarančovú dužinu a nasekanú medovku.
Čučoriedkový šalát s jogurtom
Potrebujeme:
400 g čučoriedok, 1 pomaranč, 150 g bieleho jogurtu, 50 g jadier vlašských orechov, 20 g vanilkového cukru, 1 jablko, 3 PL práškového cukru, 2 PL smotany na šľahanie, mletá škorica
Postup:
1. Čučoriedky preberieme, prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Jablko olúpeme, zbavíme jadrovníka a nastrúhame nahrubo. Pomaranč ošúpeme a nakrájame na kocky. Vlašské orechy nasekáme na drobné kúsky.
2. Potom v miske premiešame čučoriedky s nastrúhaným jablkom a dvoma lyžicami cukru a necháme 30 minút odležať v chladničke. Biely jogurt zmiešame so smotanou, s vanilkovým cukrom a so zvyšným práškovým cukrom.
3. Odležané čučoriedky s jablkom a pomarančom rozdelíme do menších misiek, prelejeme ochuteným jogurtom, posypeme nasekanými orechmi a zľahka poprášime mletou škoricou.