K dobrému šalátu patrí dobrá zálievka

Pri príprave letných šalátov sa netreba báť mliečnych zálievok, ktoré sú vytvorené z jogurtu, zo smotany či z creme fraîche...

03.08.2017 12:00
šalát, zálievka, dresing Foto:
Biele zálievky môžme kombinovať s bylinkami, ovocím aj so syrmi.
debata

Môžeme ich smelo kombinovať s bylinkami, ovocím alebo so syrmi. Biele zálievky sa dajú pridaním rôznych druhov octu, šťavy citrusových plodov, byliniek a korenia rôzne meniť. Aj u nás sa čoraz častejšie používa do šalátov creme fraîche – kyslý mliečny výrobok pôvodom z Francúzska, vyrábaný z kravského mlieka s obsahom najmenej 30 percent tuku v sušine.

Jogurtovo-majonézový dresing

Jeden z tradičnejších dresingov, ktorý pripravíme tak, že jogurt najprv vymiešame dohladka s majonézou. Potom primiešame kečup, čili omáčku a limetkovú šťavu. Dresing okoreníme kajenským korením alebo tabaskom a osolíme morskou soľou. Nakoniec doň vmiešame nasekanú červenú papriku.

Parmezánová zálievka

Pôvod tejto je zálievky je typický taliansky, ale jeho rôzne podoby nájdeme aj vo Francúzsku či v iných stredomorských krajinách. Pripravíme ju tak, že najprv parmezán nastrúhame najemno a dohladka vymiešame s creme fraîche a jogurtom. Primiešame sardely a ocot, do zálievky prelisujeme cesnak, osolíme a okoreníme.

Rokfortová zálievka

Obľúbenou súčasťou dresingov je syr s modrou plesňou. Zálievku pripravíme tak, že rokfort najskôr pretrieme cez sito pomocou stierky. Roztlačený syr potom dôkladne premiešame metličkou s jogurtom, pomarančovou šťavou, so soľou a s mletým čiernym korením. Napokon prilejeme olej a opatrne vmiešame šľahačku a ocot.

Jogurtovo-bylinková zálievka

Vhodnou kombináciou do letných ovocných či zeleninových šalátov je zmes jogurtu a byliniek. Jogurtovo-bylinkovú zálievku pripravíme tak, že najskôr jogurt vymiešame dohladka s olivovým alebo iným olejom, citrónovou alebo limetkovou šťavou, osolíme, okoreníme a primiešame bylinky podľa vlastného výberu.

Zálievka s ovčím syrom

Aj v našich podmienkach disponujeme surovinou, ktorá sa hodí do letných šalátov – ovčím syrom. Najskôr ošúpeme cesnak a nasekáme ho nadrobno. Ovčí syr rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou, cesnakom a olejom na jemné pyré. Primiešame nasekané olivy, feferónku, petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme.

Zálievka s červeným pomarančom

Trochu exotiky do nášho letného jedálneho lístka prinesie červený pomaranč v zálievke. Jogurt najprv dohladka vymiešame s olejom z vlašských orechov a so slnečnicovým olejom. Pridáme pomarančovú šťavu, kôru a korenie podľa vlastného výberu a nakoniec vmiešame pomarančovú dužinu a nasekanú medovku.

Čučoriedkový šalát s jogurtom

Potrebujeme:
400 g čučoriedok, 1 pomaranč, 150 g bieleho jogurtu, 50 g jadier vlašských orechov, 20 g vanilkového cukru, 1 jablko, 3 PL práškového cukru, 2 PL smotany na šľahanie, mletá škorica
Postup:
1. Čučoriedky preberieme, prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Jablko olúpeme, zbavíme jadrovníka a nastrúhame nahrubo. Pomaranč ošúpeme a nakrájame na kocky. Vlašské orechy nasekáme na drobné kúsky.
2. Potom v miske premiešame čučoriedky s nastrúhaným jablkom a dvoma lyžicami cukru a necháme 30 minút odležať v chladničke. Biely jogurt zmiešame so smotanou, s vanilkovým cukrom a so zvyšným práškovým cukrom.
3. Odležané čučoriedky s jablkom a pomarančom rozdelíme do menších misiek, prelejeme ochuteným jogurtom, posypeme nasekanými orechmi a zľahka poprášime mletou škoricou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #jogurt #šalát #dresing #zálievka

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...