Nepečené šťavnaté maškrty
Čoraz obľúbenejšie sú u nás nepečené dezerty. Prekladané piškóty s kyslou smotanou a ovocím sú klasikou, ktorá síce nie je gastronomicky práve na výške, ale chutí všetkým. Na prípravu chutného moderného dezertu stačia tri ingrediencie – napríklad stačí navrstviť kyslú smotanu s piškótami a ovocím a dať do chladničky. Piškóty nasiaknu vlhkosť zo smotany a vôňu a chuť z ovocia.
Tradičný ovocný koláč na plechu
Klasický ovocný koláč je tradičnou a rokmi overenou maškrtou. S jedným základným receptom sa dá vyprodukovať celý rad dobrôt. Stačí kombinovať rôzne druhy ovocia a experimentovať sa dá aj s posýpkou – pridať do nej mandľové plátky, trochu medu alebo štipku škorice.
Surová pečená metodika
Medzi konzumentmi letných koláčov nechýbajú ani vyznávači surovej čiže raw stravy. Táto skupina labužníkov zahrieva potraviny maximálne na teplotu 42 °C. Aj touto metódou sa dajú pripravovať vynikajúce torty, ktoré vzhľadom nijako nezaostávajú za obľúbenými klasickými dezertmi. Používajú sa len mnohé netradičné suroviny aj spôsoby ich spracovania.
Vareškov tip: Čučoriedkový cheesecake s mandľami
Mandle nasekáme najemno, pridáme datle vopred namočené vo vode a spracujeme na hladkú hmotu. Formu vyložíme papierom na pečenie a na dno natlačíme zmes. Kešu oriešky, citrónovú šťavu a kôru, kokosový olej a mlieko, čučoriedky a trochu javorového sirupu rozmixujeme, nalejeme na korpus, zakryjeme fóliou a necháme mraziť aspoň 4 hodiny. Vrch ozdobíme čerstvými čučoriedkami, strúhaným kokosom a jedlými kvetmi.
Sušienková torta s ríbezľami a posýpkou
Potrebujeme:
300 g hladkej múky, 120 g masla, 80 g trstinového cukru, 1 vajce, 300 g ríbezlí, 1 PL cukru
Posýpka: 120 g múky, 50 g trstinového cukru, 80 g masla
Postup:
1. Múku preosejeme do misy, pridáme cukor, maslo nakrájané na kúsky, smotanu a vajce. Uhnetieme hladké a pružné cesto, ktoré odložíme do chladničky na 30 minút.
2. Po ochladení cesto rozvaľkáme a umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C.
3. Ríbezle umyjeme a dáme do misy, prisypeme 2 lyžice múky a cukru. Pripravené ríbezle rozložíme na korpus. Múku, cukor a maslo dobre vymiešame a posýpkou pokryjeme ríbezle. Koláč znovu vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút v rúre predhriatej na 200 °C.