Ešte nepoznáte čatní? Skúste to so zaváraním exoticky

Čatní je hustejšia omáčka typická najmä pre indickú kuchyňu. Obľube sa čatní začalo tešiť aj v našich končinách.

23.07.2017 15:50
zeleninová omáčka, čatní, paradajky Foto:
Čatní si môžete pripraviť aj z paradajok.
debata (2)

V období dozrievania ovocia a zeleniny si ho môžete pripraviť z ľubovoľných kúskov. Čatní sa dá opísať ako rozvarený kompót, do ktorého sa pridávajú koreniny výrazných chutí ako škorica, klinčeky, badián, čili alebo horčicové semiačka.

Hodí sa najmä k pokrmom, ktoré samy osebe nemajú výraznú chuť. Skvelo dopĺňa všetky druhy mäsa, ale aj grilovaný syr, cuketu, šampiňóny alebo baklažán.

Pripravte si čatní do zásoby

Základné cibuľové čatní ku grilovanému mäsu

  • Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, rozpálime olej a orestujeme.
  • Pridáme cukor a necháme na panvici skaramelizovať, zmes miešame asi 10 minút. Prilejeme víno a ocot, pridáme soľ, korenie a čili podľa chuti.
  • Zmes dusíme asi 20 minút.
  • Voda sa odparí a na panvici zostane hustá zmes – čatní.
  • Zmesou naplníme malé poháre a zatvoríme. V chladničke čatní vydrží asi mesiac.

Možné kombinácie čatní:

  • Slivkovo-hroznové
  • Broskyňovo-marhuľové
  • Slivkovo-jablkové
  • Marhuľovo-paprikové
  • Cibuľovo-cviklové
  • Paradajkovo-cibuľové

Pri kombináciách sa medze nekladú, vyskúšajte si prípravu čatní z toho, čo nájdete vo vašej záhrade.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #zaváranie #kuchyňa #sezóna #ženský magazín MiA #čatní

+ Je načase prestať s fajčením, vaše telo nevládze už ani ranný nádych.
Vytvorenie núdzového fondu prináša...

+ Ranná sprcha rozprúdi krv v žilách a vy sa budete po celý deň cítiť úžasne.
Môžete zmeniť prácu, ale zvážte...