V období dozrievania ovocia a zeleniny si ho môžete pripraviť z ľubovoľných kúskov. Čatní sa dá opísať ako rozvarený kompót, do ktorého sa pridávajú koreniny výrazných chutí ako škorica, klinčeky, badián, čili alebo horčicové semiačka.
Hodí sa najmä k pokrmom, ktoré samy osebe nemajú výraznú chuť. Skvelo dopĺňa všetky druhy mäsa, ale aj grilovaný syr, cuketu, šampiňóny alebo baklažán.
Pripravte si čatní do zásoby
Základné cibuľové čatní ku grilovanému mäsu
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska, rozpálime olej a orestujeme.
- Pridáme cukor a necháme na panvici skaramelizovať, zmes miešame asi 10 minút. Prilejeme víno a ocot, pridáme soľ, korenie a čili podľa chuti.
- Zmes dusíme asi 20 minút.
- Voda sa odparí a na panvici zostane hustá zmes – čatní.
- Zmesou naplníme malé poháre a zatvoríme. V chladničke čatní vydrží asi mesiac.
Možné kombinácie čatní:
- Slivkovo-hroznové
- Broskyňovo-marhuľové
- Slivkovo-jablkové
- Marhuľovo-paprikové
- Cibuľovo-cviklové
- Paradajkovo-cibuľové
Pri kombináciách sa medze nekladú, vyskúšajte si prípravu čatní z toho, čo nájdete vo vašej záhrade.