Plnený pečený bôčik je pivnou klasikou

Štruktúra a chuť bravčového bôčika ho celkom jednoznačne priraďujú k jedlám, ktoré patria k dobre vychladenému pivu v horúcich letných dňoch.

15.07.2017 11:00
Plnený pečený bôčik, pivo Foto:
Plnený pečený bôčik.
debata (1)

A nielen naši západní susedia túto kombináciu jedla a piva zbožňujú, zvlášť vtedy, keď si nevyberú tradičný „holý“ pečený bôčik, ale napríklad taký plnený bôčik.

Pečený bôčik a základné suroviny

Základnou surovinou na prípravu pečeného plneného bôčika je samozrejme bravčový bôčik – na štyri porcie zvyčajne stačí 800 g chudšieho mäsa bez kostí. A pretože ide o pivný recept, použijeme dostatočné množstvo svetlého ležiaka, okrem toho cukor, worcesterskú omáčku, sušený cesnak, mleté čierne korenie a olej.

Pečený bôčik a suroviny na plnku

Na plnku do bôčika budeme potrebovať mleté mäso (môže byť aj morčacie), slaninu, olej, cibuľu, prelisované strúčiky cesnaku, párky (napríklad hydinové so syrom), vajce, soľ, čierne korenie a na pečenie použijeme olej alebo masť, cibuľu, cesnak, vodu na podlievanie a okrem toho budeme potrebovať niť na zašitie vrecka.

Pečený bôčik a jeho marinovanie

Pivnú marinádu získame zmiešaním a povarením cukru, worcesterskej omáčky, cesnaku, korenia a oleja v kastróliku. Do opláchnutého a osušeného bôčika ostrým dlhším nožom vytvoríme otvor na náplň. Kožu narežeme do tvaru mriežky, pripravené mäso ponoríme do marinády a dáme do chladničky na 12 hodín.

Pečený bôčik a mletá plnka

Cibuľu a slaninu nakrájame nadrobno a na lyžici tuku opražíme dozlatista. Po vychladnutí pridáme spoločne s ostatnými surovinami k mletému mäsu a najlepšie rukou dôkladne premiešame. Náplň môžeme prichystať v predstihu a nechať ju uležať. Napokon bôčik naplníme plnkou, vsunieme párky a vrecko zašijeme.

Pečený bôčik a jeho predpečenie

V primeranom kastróle, ktorý je vhodný aj do rúry, na tuku opražíme nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom. Vložíme bôčik a za všetkých strán ho necháme zatiahnuť. Bôčik otočíme narezanou stranou kože naspodok, podlejeme marinádou, ktorá nám zvýšila z marinovania, pridáme 50 ml horúcej vody a priklopíme pokrievkou.

Pečený bôčik a samotné pečenie

Kastról dáme do predhriatej rúry a pečieme pri polovičnom výkone 80 minút. Vyberieme z rúry, bôčik otočíme kožou nahor a zoškrabeme do šťavy pripečené kúsky z okraja kastróla. Opäť vložíme do rúry a pečieme 40 minút. Pol hodiny pred koncom odstránime pokrievku a za prelievania šťavou a pivom dopekáme na farbu.

Lahodná roláda s vajcom

Potrebujeme:
800 g bravčového pliecka, 1 vajce, 2 PL kečupu, 2 sterilizované uhorky, 1 párok, 2 mrkvy, 200 ml piva, 2 cibule, 1 PL hladkej múky, olej podľa potreby, nové korenie, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Štvrtinu pliecka odrežeme, zo zvyšného mäsa urobíme plátky, naklepeme ich, osolíme a okoreníme.
2. Odrezané mäso pomelieme, premiešame s trochou vody a so soľou, dáme do stredu plátku, na mäso potom položíme pokrájané vajce uvarené natvrdo, na rezance nakrájané uhorky, mrkvu a párok. Zavinieme a previažeme.
3. Roládu vložíme do pekáča s olejom a pokrájanou cibuľou, pridáme nové korenie a pečieme domäkka za občasného podlievania. Mäkkú roládu vyberieme, šťavu zaprášime múkou, opražíme, zalejeme pivom a kečupom, povaríme a precedíme na roládu nakrájanú na plátky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pivo #recept #bravčový bôčik

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....