Tajomstvá grilovania sú aj v dobrej marináde. Ako na ňu?

Letné grilovačky si užívame všetci. Profesionáli aj amatéri. Nie sú len o jedle, ale aj o zábave, zážitku, stretnutí s priateľmi.

09.07.2017 11:00
grilovanie, špízy Foto:
Špízy z kuracích pečienok.
debata

Tekuté jemné i ostré marinády

Tekuté marinády na mäso môžu byť veľmi jemné a málo korenené alebo, naopak, s chuťou ostrejšou až veľmi ostrou. S jemnými marinádami je mäso krehkejšie a potom aj rýchlejšie pripravené, a navyše skutočne mäkké. Ostrejšie marinády podľa použitých surovín najmä zvýrazňujú chuť mäsa.

Husté marinovacie zmesi

Na marinovacie zmesi hustej konzistencie sa používa ako základ kečup alebo rôzne druhy horčice, občas aj med alebo málo sladká marmeláda. Príliš hustá zmes sa môže zriediť olejom, pivom alebo vínom, riedka sa zahusťuje vajcami, zemiakovým škrobom alebo nastrúhanými orechmi. Najčastejšími prísadami sú cibuľa a cesnak.

Vareškova poradňa

Keď chceme zvýrazniť pri grilovaní vône korenia, tak používame napríklad čierne korenie zomleté až krátko pred prípravou. Celé korenie môžeme upražiť pri strednej teplote na malej panvici bez tuku, tým sa z korenia uvoľnia aromatické oleje. Praženie musí byť krátke, korenie sa ľahko pripaľuje a potom by mohlo byť nepríjemne horké. Vhodné sú antikorové alebo liatinové panvice, nie teflónové.

Z pravidiel grilovania

Na obracanie mäsa sa používajú kuchynské kliešte alebo lopatka. Vidlička nie je vhodná, pretože mäso po prepichnutí stráca šťavu. Marináda pri grilovaní nesmie stekať do ohniska – pod grilovanú potravinu sa podkladá miska na odkvapkávanie alebo alobal. Potraviny je možné grilovať zabalené v alobale, doba grilovania sa však predĺži.

Tradičná grilovaná pochúťka: Kuracie krídelká s citrónom a cesnakom

Potrebujeme:
3 PL extra panenského olivového oleja, šťava z jedného citróna, soľ, mleté čierne korenie, 2–4 drvené strúčiky cesnaku, 16 kuracích krídeliek, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
1. Olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou, so soľou, s mletým čiernym korením a drveným cesnakom v mise a pridáme kuracie krídelká. Misu zakryjeme celofánom alebo alobalom a krídelká necháme marinovať 1 hodinu v chladničke.
2. Gril rozohrejme, kuracie krídelká vyberieme z marinády a uložíme na grilovaciu mriežku alebo na tácku z alobalu a grilujme po dobu asi 7 minút.
3. Počas grilovania môžeme krídelká posypať petržlenovou vňaťou. Nakoniec olúpeme cesnak, rozdrvíme ho a ochutíme ním grilovanú pochúťku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #korenie #stretnutie s priateľmi #marináda #grilovačka

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...