Z etikety podávania vína

Keď sa lahodné víno snúbi s vhodným jedlom, radosť a slasť sa násobia. Vytvárajú spolu mimoriadne chutný harmonický celok.

10.06.2017 17:30
víno, alkohol, občerstvenie Foto:
Do „balónov“ - širokých pohárov patrí komplexnejšie a uležané víno.
debata

Ku kvalitnému vínu patria kvalitné poháre

K dokonalému zážitku pri konzumácii vína patrí aj jedna dôležitá zásada. A tou je výber správneho pohára. Víno sa totiž správa v rôznom skle inak a vhodný tvar pohára podporuje jeho vôňu i zafarbenie. Naopak, ak napríklad nalejeme červené víno s vysokým obsahom alkoholu do širokého pohára, hrozí, že ucítime iba alkohol.

Malé poháre či „balóny“

Všeobecná rada pre správny výber pohárov znie: menšie poháre sedia šumivým vínam a vínam mladým. Do „balónov“ – širokých pohárov patrí komplexnejšie a uležané víno, k južným vínam s vyšším percentom alkoholu môžeme zvoliť pohárik s pomerne veľkou bankou, ale radšej s užším hrdlom. Sekty a šumivé vína podávame vo vysokých pohároch, takzvaných píšťalách.

Správna teplota podávaného vína

Chuť vína sa dá ľahko pokaziť aj nesprávnou teplotou podávaného nápoja. Červené vína je možné ochladiť v chladničke dvadsať minút pred podávaním. Biele vína by sa mali podávať studené, preto ich chladíme v dostatočnom predstihu. Treba myslieť aj nato, že pri nalievaní vína do pohárikov stúpne jeho teplota vplyvom okolitej teploty asi o 2 °C.

Vareškova poradňa

Fľaša vína sa nikdy pred otvorením nesmie pretrepávať, pri otvorení fľaše treba prekontrolovať vzhľad a vôňu korku. Do vína sa nikdy nepridáva ľad, či už ide o víno biele, ružové, červené, alebo šumivé. Červené vína nikdy nenalievame až po okraj. Biele, ružové a šumivé vína môžeme naliať takmer po okraj. Do jedného pohára nenalievame vína z viacerých zdrojov. Víno je živý organizmus a každá fľaša je iná, aj keď je víno rovnakej značky.

Zapekané krevety

Potrebujeme:
1 kg veľkých kreviet, 300 g syra feta, 2 šálky oleja, 1 pohár olúpaných paradajok, 1 zväzok petržlenovej vňate, 2 nadrobno nakrájané cibule, oregano, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Najskôr rozohrejeme olej a zľahka na ňom opečieme cibuľu. Pridáme nastrúhané paradajky, soľ a korenie. Omáčku necháme na okamih povariť.
2. Krevety očistíme, opláchneme a rozdelíme ich na 6 porcií do jednotlivých kameninových misiek. Do misiek pridáme zodpovedajúce diely omáčky a všetko posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a oreganom.
3. Syr feta nakrájame na šesť väčších kúskov a do každej misky vložíme na krevety jeden kúsok syra. Zapekáme v rúre pri miernej teplote 30 – 40 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #stolovanie #etiketa #podávanie vína

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....