Bryndzové nemusia byť len halušky

S bryndzou sa dajú tvoriť originálne raňajky, chuťovky, polievky, hlavné jedlá i delikatesy zážitkovej gastronómie.

20.05.2017 11:00
bryndza, slovenská kuchyňa Foto:
Kuracie prsia s bryndzou, fazuľkou a so slaninou.
debata

Tekutá a teplá bryndzová pochúťka

Možnosti prípravy tradičnej slovenskej bryndzovej polievky sú bohaté. Jedna z nich je jednoduchá – stačí bryndzu v tanieri preliať naberačkou poriadne horúceho vývaru, pridať hrsť uvarených zemiakových kociek, pridať lyžicu opraženej cibuľky a fazuľky, k tomu malú kôpku chrumkavých chlebových krutónov, a výborná bryndzová polievka o chvíľku zmizne v útrobách hostí.

Tradičný je demikát

Tradičný demikát sa pripravuje tak, že najprv pokrájame olúpanú cibuľu a dáme ju variť do hrnca s vodou, so soľou a s rascou. Do polievkovej misy nakrájame starý chlieb na tenké plátky, pridáme bryndzu a všetko zalejeme horúcim precedeným vývarom z cibule. Zamiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľku stáť. Potom ihneď podávame, pretože bryndzová polievka je najlepšia horúca.

Vareškova poradňa

Bryndza zostane dlhšie čerstvá, ak ju v smaltovanej alebo keramickej nádobe, v ktorej ju skladujeme, prekryjeme obrúskom namočeným v studenej vode a starostlivo vyžmýkaným. Keď bryndzu presolíme, pridáme do nej smotanu na varenie, jej chuť sa okamžite zjemní. Ak pripravujeme cestoviny s bryndzou, treba bryndzu rozriediť na tanieri trochou mlieka alebo smotany, na to nasypať horúce uvarené cestoviny a poliať opraženou slaninou alebo cibuľou.

Mäsitá bryndzová pochúťka: Kuracie prsia s bryndzou, fazuľkou a so slaninou

Potrebujeme:
extra panenský olivový olej, 1 menšia biela cibuľa nasekaná nadrobno, 100 g údenej slaniny nakrájanej na kocky, 200 g čerstvej bryndze, 800 g kuracích pŕs s kožou, soľ, mleté čierne korenie, čerstvý tymian, 150 ml suchého bieleho vína, 2 PL masla, 500 g zelenej fazuľky, 1 čili paprička bez semien a nakrájaná nadrobno, 1 strúčik rozdrveného cesnaku
Postup:
1. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a slaninu a na stredne silnom ohni ich za občasného miešania opekáme asi 8 minút do zlatohneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.
2. Potom do zmesi pridáme polovicu bryndze a premiešame. Kuracie prsia na niekoľkých miestach narežeme a do malých otvorov rozdelíme bryndzovú náplň. Mäso osolíme a okoreníme. Do grilovacej panvice bez rukoväte nalejeme olivový olej, rozohrejeme ho a pridáme naplnené kuracie prsia kožou naspodok. Mäso opekáme 7 minút, potom ho obrátime, pridáme tymian a víno a panvicu vložíme do rúry predhriatej na 220 °C. Dopekáme asi 15 minút, po vybratí z rúry pridáme do výpeku maslo.
3. Očistenú fazuľku varíme v osolenej vode asi 5 minút, scedíme ju a necháme odkvapkať. Potom ju vložíme do rozohriatej panvice s olivovým olejom, ochutíme soľou a korením, pridáme čili papričku, cesnak a opekáme 3 minúty. Fazuľku vyklopíme na tanier, vedľa upravíme kuracie prsia a posypeme zostávajúcou bryndzou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #polievky #slovenská kuchyňa #demikát

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...