Ozajstné pochúťky zo salaša

K jedinečnej slovenskej kuchyni patrí bryndza, ale aj žinčica či oštiepok.

19.05.2017 11:00
bryndza, syr, bielkoviny, vápnik, zdravá potravina Foto:
Bryndza je surovinou pre delikatesy zážitkovej gastronómie.
debata

Jednoducho bryndza

Pravá salašnícka bryndza sa vyrába – z čoho iného – z ovčieho syra. A práve preto je jej príprava v podstate celkom jednoduchá, na rozdiel od jej prípravy v bryndziarni. Po odstátí a vychladnutí sa hrudka syra nechá zvoľna skysnúť. Aby proces prebiehal rovnomerne, musí sa syr obracať a občas očistiť. V momente, keď vyzreje, tak sa najemno zomelie a pridá sa doň soľ. Bryndza je hotová.

Tradičný nápoj salašníkov

Žinčica je tradičný slovenských nápoj, ktorý sa nedá piť nikde inde než na slovenskom salaši. Získava sa pri výrobe ovčieho syra. Bačovia poznajú jeho sladký aj kyslý variant. Princíp jeho prípravy je tiež jednoduchý – keď sa do plátenných šatiek zachytí všetok syr, zvyšná tekutina sa zahreje a nechá povariť. Navrchu sa vytvorí zrazenina – žinčica.

Vareškov tip: Bryndzové rezne

Kuracie rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Do stredu rezňa dáme plátok slaniny, kopček bryndze a znova plátok slaniny. Prehneme na polovicu a zopneme špáradlami po stranách tak, aby bryndza pri vyprážaní nevytekala. Obaľujeme v klasickom trojobale alebo v pivnom cestíčku a vyprážame na oleji z oboch strán.

Oštiepok – slovenský pán syrov

Jedným z pochúťkových produktov, ktoré sa dajú vyrobiť z ovčieho syra, je oštiepok. Jeho príprava je trochu komplikovanejšia ako výroba bryndze alebo žinčice, ale stojí za to. Hotový a sformovaný ovčí syr sa v konečnej fáze vkladá na 24 hodín do soľného kúpeľa. Po vysolení sa syr vkladá do plátien a v kolibe sa zavesí pod strechu, kde sa niekoľko dní údi.

Chutí s rulandským šedým

Oštiepok je veľmi chutný sám osebe. V prípade, že si ho chceme vychutnať bez gastronomických príloh, teda samotný, a radi by sme ho spojili s vínom, ktoré k oštiepku jednoducho patrí, treba si vybrať víno typu rulandského šedého. Toto víno je pre oštiepok ideálne a rozhodne s ním neurobíme chybu.

Kuracie krídelká v bryndzovom cestíčku

Potrebujeme:
12 kuracích krídeliek, 2 vajcia, 2 PL mlieka, 30 g bryndze, 60 g hladkej múky, 1 štipka mletej červenej papriky, soľ
Postup:
1. Kuracie krídelká umyjeme a prevaríme v osolenej vode. Vyberieme ich a scedíme.
2. V miske zmiešame múku, vajíčka, mlieko, bryndzu, soľ a mletú červenú papriku. Vymiešame riedke cesto, v ktorom budeme obaľovať krídelká.
3. Krídelká osušíme, obalíme v múke a bryndzovom cestíčku. Postupne ich vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #slovenská kuchyňa #žinčica #oštiepok #ovčí syr

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...