Variácie na bryndzovú nátierku

Pokrmy z bryndze sa neobmedzujú len na tradičné slovenské halušky. Veľmi obľúbené, dokonca určené aj na slávnostné chvíle sú bryndzové nátierky, ktoré sú svieže a ponúkajú veľmi veľa možností na prichutenie bryndze.

18.05.2017 15:00
bryndzová nátierka Foto:
Tradičná bryndzová nátierka.
debata (1)

Ideálne sú jarné a letné nátierky, keď ich hlavná surovina pochádza od oviec, ktoré sa pásu na tráve. A mimoriadne chutí aj bryndza jednoducho natretá na chlebe s nakrájanou jarnou lahôdkovou cibuľkou.

Základná bryndzová nátierka

Základná nátierka je jednoduchá: Pravé maslo vyšľaháme do peny, zvýši sa tak jeho objem a nátierka bude „nadýchanejšia“. Do vyšľahaného masla pridávame bryndzu a všetko vyšľaháme dohladka. Touto nátierkou natierame krajce chleba, posypeme pažítkou a obložíme kolieskami cibule. Nátierka je chuťovo výrazná.

Smotanová nátierka z bryndze

Maslo vyšľaháme do peny a pridáme bryndzu. Potom po lyžiciach zašľaháme smotanu (sladkú alebo kyslú), aby bola nátierka polotuhá, ľahko roztierateľná. Nakoniec vmiešame petržlenovú vňať alebo pažítku. Táto nátierka je vhodná na biele pečivo alebo ňou môžeme naplniť vydlabané polovičky paradajok.

Papriková bryndzová nátierka

Z masla a bryndze pripravíme základnú nátierku alebo jemnú nátierku so smotanou. Pridáme pol lyžičky drvenej rasce, lyžičku sladkej mletej papriky, prípadne malé množstvo pálivej papriky. Nakoniec môžeme zašľahať aj jednu malú veľmi najemno nasekanú cibuľku. Praktickejšie však je podávať cibuľku zvlášť – nátierka nezhorkne.

Bryndzová nátierka so sardelami

Jarnú cibuľku nakrájame najemno. Do bryndze pridáme zmäknuté maslo, ostrú horčicu, sardelové rezy a všetko vymiešame do peny. Prisypeme pokrájanú cibuľku, korenie a červenú papriku. Podávame s celozrnným chlebom, s ovsenými vločkami alebo aj na hrianky k vínu. Ozdobíme pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Bryndzová nátierka s horčicou

Do bryndze pridáme rastlinnú nátierku, horčicu, mletú papriku a všetko rozšľaháme. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať jednu či dve lyžice mlieka. Cibuľu olúpeme a nakrájame na veľmi jemné kocky. Aj pažítku nakrájame najemno. Oboje pridáme k bryndzovej zmesi a premiešame. Natierame na pečivo.

Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom

Zmäknuté maslo vymiešame s bryndzou, prifarbíme mletou červenou paprikou, kto má rád ostré, môže pridať aj štipľavú papriku alebo feferónkový krém. Potom do nátierky vmiešame nadrobno nasekaný medvedí cesnak. Spravidla nesolíme – bryndza býva slaná dosť. Alternatívou je tvaroh, ale bryndza je vždy len bryndza.

Bryndzová nátierka s údenou vôňou

Jednu malú žltú cibuľu nakrájame veľmi najemno, čerstvú pažítku nakrájame alebo nastriháme, pridáme primerané množstvo údenej papriky, najemno nasekanej pažítky a nadrobno nakrájanej červenej papriky a všetky suroviny premiešame alebo vyšľaháme. Podávame najlepšie na celozrnnom pečive, solíme opäť opatrne.

Bryndzová nátierka s pečenými paprikami

Papriky dáme do rúry pod gril a upečieme ich. Potom ich ošúpeme a nasekáme najemno. Do misky dáme tvaroh, bryndzu, rozdrvený cesnak a rozšľaháme. Postupne pridávame nastrúhané varené vajcia, papriku, nakrájané paradajky, kapary a ešte raz premiešame. Necháme v chlade odležať a natierame na pečivo.

Kotlety plnené bryndzou

Potrebujeme:
4 bravčové kotlety, 100 g bryndze, 1 strúčik cesnaku, 3 PL rastlinného oleja, soľ, mleté čierne korenie, zelené olivy
Postup:
1. Bryndzu rozdrvíme vidličkou, pridáme na kocky nakrájané olivy, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a všetko dôkladne premiešame.
2. Kotlety umyjeme, osušíme, nožom každú pozdĺžne rozrežeme tak, aby v strede vznikla kapsa. Kapsu naplníme bryndzovou plnkou a zašijeme niťou.
3. Na rozpálenom oleji kotlety smažíme asi 4 minúty z každej strany. Osolíme a okoreníme ich krátko pred dokončením. Podávame s hranolčekmi a so zeleninovým šalátom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #bryndza #nátierka

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...