Mäso vhodné na rýchle pochúťky

Z jednoduchých čerstvých surovín môžme šetrným spôsobom pripraviť chuťovo vyvážené, atraktívne jedlo.

25.03.2017 14:00
šalát s krevetami a karamelizovaným ananásom Foto: ,
Šalát s krevetami a karamelizovaným ananásom.
debata

Len vysoká kvalita

Minútky a iné rýchle jedlá môžeme pripravovať z kvalitnejších druhov mäsa. Z hovädzieho mäsa sú vhodné najmä sviečkovica a roštenka, z teľacieho a bravčového mäsa stehno a panenka, kotlety a plátky z krkovičky, z baranieho stehno a chrbát. Mimoriadne populárna je príprava „bleskoviek“ z kuracieho mäsa.

Ideálny je veľký orech

Jedným z najkvalitnejších častí hovädzieho mäsa je veľký orech, ktorý je súčasťou stehna. Mäso z veľkého orecha obsahuje málo tuku, je suchšie než iné časti hovädzieho, a preto by sme ho pred prípravou pečením mali prešpikovať alebo obaliť slaninou. Je vhodné aj na prípravu rýchlo opečených jedál, okrem toho je vhodné aj na prípravu závitkov a rolád.

Vareškov tip: Rezance z roštenky narýchlo

Hovädziu roštenku nakrájame na plátky, naklepeme a rozkrájame na rezance. Rozohrejeme olej a rezančeky v ňom opečieme. Miešame, aby sa opiekli zo všetkých strán. Keď sú mäkké, pridáme kolieska cibule, plátky cesnaku a feferónky a krátko opražíme. Zvlášť zmiešame kečup, horčicu a soľ, dolejeme vínom, opečené mäso zmesou zalejeme a krátko povaríme.

S tlakovým hrncom ušetríme čas aj peniaze

Na rýchlu prípravu mäsa a iných pokrmov môžeme použiť tlakový hrniec. Tým nielenže šetríme čas, ale aj o dve tretiny znižujeme spotrebu prúdu. Jedlo pripravené v tlakovom hrnci je zdravšie a chuťovo výraznejšie. Moderné tlakové hrnce sú vyrobené z kvalitného antikorového materiálu a spĺňajú všetky parametre bezpečnosti.

Remoska je šetrnejšia ako elektrická rúra

Ak sa chystáme pripravovať rýchle dobroty napríklad na chate, zíde sa nám prenosná remoska s nízkou spotrebou energie. Oproti elektrickej rúre usporí remoska až 80 percent energie. V klasickej rúre sa najprv ohrieva vzduch a až od neho jedlo. V remoske vchádza teplo priamo do surovín.

Základom je poriadna panvica

Na prípravu rýchlych pochúťok by sme mali používať veľkú a ťažkú panvicu, najlepšie liatinovú. Na prípravu mäsa bez tuku používame panvicu teflónovú. Mäso kladieme na rozpálený tuk a opekáme ho štyri až šesť minút. Starou dobrou zásadou je, že do mäsa nepicháme vidličkou, aby nevytiekla šťava, ale obraciame ho kliešťami alebo lopatkou.

Nepoužívať prepálený tuk

Ak pripravujeme mäso vyprážaním, tuk musíme najprv dobre rozohriať a jednotlivé kúsky mäsa klásť na panvicu tak, aby sa pri vyprážaní nedotýkali. Ďalším pravidlom je, že tuk použijeme zásadne iba raz, pretože prepálený tuk je zdraviu škodlivý. Dobrou pomôckou proti prepáleniu je niekoľko koliesok mrkvy, ktoré pri vyprážaní ponoríme do tuku.

Rýchla dobrota: Kuracie kocky s kešu orieškami

Potrebujeme:
800 ml kokosového mlieka, 150 g kešu orieškov, 3 kuracie prsné rezne, 3 jarné cibuľky, 2 PL arašidového alebo kokosového oleja, 1 kocka kuracieho bujónu, 1 PL zelenej karí pasty, 1 zväzok koriandra, soľ
Postup:
1. Koriander umyjeme, dáme do mixéra, pridáme 100 g kešu orechov a asi 100 ml vody a rozmixujeme na hladkú pastu. Mäso nakrájame na kocky a jarnú cibuľku aj so zelenou časťou na 1 cm hrubé kolieska.
2. Do hlbokej panvice dáme olej a ten rozohrejeme. Prisypeme jarnú cibuľku a za stáleho miešania necháme zmäknúť – asi 40 sekúnd. Pridáme karí pastu, bujónovú kocku a kokosové mlieko. Dobre premiešame a zohrievame 2 minúty. Omáčka dostane nádych zelenej farby.
3. Potom pridáme nakrájané mäso, zvyšných 50 g kešu orieškov, koriander a za občasného miešania povaríme 8–10 minút. Podľa chuti dosolíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #recept #minútky #rýchle varenie

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....