Pritom sú to jedny z najstarších pestovaných plodín. Tu je stručný prehľad obsahu jednotlivých súčastí obsiahnutých v strukovinách.
Bielkoviny
Strukoviny sú plnohodnotným zdrojom bielkovín, obsahujú esenciálne aminokyseliny. Podiel rastlinných bielkovín obsiahnutých v strukovinách, by mal byť v pomere 1: 1 s bielkovinami živočíšneho pôvodu. Bohužiaľ konzumácia živočíšnych bielkovín mnohonásobne prevyšuje bielkoviny rastlinné.
Tuky
Strukoviny obsahujú tuky zložené najmä z nenasýtených mastných kyselín. Pritom neobsahujú žiadny cholesterol, čo je priaznivé z hľadiska prevencie aterosklerózy a zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi človeka. Vďaka nízkemu obsahu tuku majú aj nízku energetickú hodnotu.
Vláknina
Z hľadiska preventívneho pôsobenia na zdravie je dôležitý vysoký obsah vlákniny, najmä v nelúpaných strukovinách. Obsahujú hrubú aj rozpustnú vlákninu, čo je síce pozitívne pre naše zdravie, ale u niektorých jedincov spôsobuje nadúvanie. Keď naša črevná mikroflóra strukoviny trávi, vytvára črevné plyny.
Vitamíny a minerály
Strukoviny obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov. Významný je najmä obsah vápnika a železa. Zlúčeniny vápnika a železa sa však horšie vstrebávajú, preto nie sú dostatočným zdrojom týchto biogénnych prvkov. V strukovinách je pomerne vysoký obsah vitamínu A a vitamínov skupiny B.
Sacharidy
Najviac zastúpenou živinou v strukovinách sú sacharidy. Tvoria okolo 60 percent hmoty suchých strukovín. Cukry obsiahnuté v strukovinách sú vo forme zložitých polysacharidov. Strukoviny vykazujú nízky glykemický index a zabezpečujú tak po jedle dlhší pocit sýtosti.
Vareškova poradňa
Ak sa chceme zbaviť možného nadúvania, zelenú a žltú šošovicu pred podávaním namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Červená lúpaná šošovica sa môže konzumovať ihneď, ale najviac vitamínov, minerálov a vlákniny má šošovica naklíčená. Pri varení červenej šošovice treba použiť na 300 g šošovice 550 ml vody a necelú lyžičku soli, čo zodpovedá asi jednému hrnčeku šošovice a dvom pohárom vody.
Šošovicové rezne
Potrebujeme:
200 g šošovice, 1 PL oleja, 1 cibuľa, 1 vajce, 3–4 PL strúhanky, 2–3 strúčiky cesnaku, drvená rasca, majorán, mleté čierne korenie, tymian, petržlenová vňať, soľ, 1 vajce, 2 PL mlieka, strúhanka, sezamové semienka
Postup:
1. Šošovicu uvaríme domäkka, scedíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Vmiešame ju do šošovicovej kaše, pridáme vajce, strúhanku, prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, korenie a osolíme.
2. Zmes dobre premiešame a uložíme asi na pol hodiny do chladničky stuhnúť a odležať. Z hmoty tvarujeme placky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci s mliekom a v strúhanke zmiešanej so sezamovými semienkami.
3. Na panvicu s nepriľnavým povrchom nakvapkáme olej a rezne po oboch stranách vyprážame dozlatista. Hotové ich vložíme do rozkrojenej celozrnnej žemle potretej horčicou a bohato ozdobíme zeleninou.