Základným predpokladom dobre upečenej kačice je jej dlhé pečenie, ktoré trvá niekoľko hodín, čím získame istotu, že mäso bude dokonale mäkké, šťavnaté a koža správne prepečená. Najlepšie je privstať si a s pečením začať zavčas ráno.
Výber surovín
K surovinám, ktoré budeme potrebovať, patrí, samozrejme, kačica – v súčasnosti ide zvyčajne o mrazenú hydinu, ale kto by pohrdol po domácky kŕmenou dedinskou kačicou? Pri tradičnej príprave potrebujeme jedno väčšie alebo dve menšie jablká zbavené šupky a jadrovníkov, celú rascu a soľ.
Čistenie a ochutenie
Prvou fázou je čistenie kačice – najprv ju poriadne umyjeme a ak treba, zbavíme ju zvyškov peria. Dôležitou fázou je ochutenie mäsa – zvnútra aj zvonku ju posolíme a poriadne potrieme rascou. Očistené jablko či jablká rozkrojíme na polovicu alebo na štyri časti a tie vložíme dovnútra kačice.
Začiatok pečenia
Po ochutení prichádza na rad pekáč, do ktorého pripravenú kačicu položíme prsami nahor. Hydinu prikryjeme vrchným dielom pekáča, a zatiaľ mäso nepodlievame. Pečieme v rúre nastavenej na 125 °C, a dlhý čas nemusíme rúru otvárať, kačica sa pri takej teplote nepripečie.
Podlievanie kačice
Po niekoľkých hodinách zlejeme masť so šťavou z pekáča do kastrólika, primerané množstvo masti aj šťavy však ponecháme na dne pekáča. Samotnú kačicu polejeme masťou a šťavou. Potom nastavíme teplotu na 180 °C a túto teplotu ponecháme asi 0,5–1 hodinu podľa veľkosti hydiny.
Zapečenie kôrky
Pred dokončením pečenia zložíme vrchný diel pekáča, opäť kačacie mäso polejeme šťavou s tukom a pečieme odkryté, až kým nedosiahneme krásne zlatistú chrumkavú kôrku. V tej chvíli je kačica hotová a pripravená na rozdelenie na porcie. Pred podávaním netreba zabudnúť vybrať jablká.
Výber prílohy
Vypečenú a vychladnutú kačaciu masť zlejeme napríklad do pohára a môžeme ju použiť pri ďalšom varení alebo na vyprážanie. Chutí aj na lokši či chlebe. Pečenú kačicu, ktorej mäso je lahodné, chrumkavé, a pritom vláčne, podávame so žemľovými či zemiakovými knedľami a s dusenou kapustou.
Kačica s marhuľami
Potrebujeme:
1 kačka (asi 1,5 kg), biele korenie, soľ, 1 žemľa, 125 ml mlieka, 250 g sušených marhúľ, 1 vajce, trocha škorice, 250 ml vývaru, 2 kl zemiakového škrobu, 1 PL nasekaných mandlí, trochu mlieka, trochu škorice
Postup:
1. Kačicu opláchneme, osušíme osolíme a okoreníme. Žemľu nakrájame na kocky a trošku navlhčíme mliekom. Marhule rozkrájame na kocky a zmiešame so žemľou, vajcom a ochutíme škoricou. Touto plnkou naplníme kačicu, uzavrieme špajľami a zašijeme.
2. Kačicu položíme na pekáč a vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme za občasného podlievania vývarom asi 90 minút. Upečenú kačicu vyberieme, škrob rozmiešame vo zvyšnom vývaru alebo vodou, zmiešame s výpekom, necháme prejsť varom a dochutíme.
3. Mandle sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nasekáme na lístočky (môžeme kúpiť už hotové), ľahko opražíme a pred podávaním nimi kačicu posypeme.