Z abecedy pečenia kačice

Pečená kačica je obľúbenou lahôdkou v mnohých domácnostiach a jej prípravu zvládne takmer každý.

25.11.2016 13:00
pečená kačica, hydina Foto:
Kačicu pred dopečením odkryjeme, aby sme dosiahli zlatistú chrumkavú kôrku.
debata

Základným predpokladom dobre upečenej kačice je jej dlhé pečenie, ktoré trvá niekoľko hodín, čím získame istotu, že mäso bude dokonale mäkké, šťavnaté a koža správne prepečená. Najlepšie je privstať si a s pečením začať zavčas ráno.

Výber surovín

K surovinám, ktoré budeme potrebovať, patrí, samozrejme, kačica – v súčasnosti ide zvyčajne o mrazenú hydinu, ale kto by pohrdol po domácky kŕmenou dedinskou kačicou? Pri tradičnej príprave potrebujeme jedno väčšie alebo dve menšie jablká zbavené šupky a jadrovníkov, celú rascu a soľ.

Čistenie a ochutenie

Prvou fázou je čistenie kačice – najprv ju poriadne umyjeme a ak treba, zbavíme ju zvyškov peria. Dôležitou fázou je ochutenie mäsa – zvnútra aj zvonku ju posolíme a poriadne potrieme rascou. Očistené jablko či jablká rozkrojíme na polovicu alebo na štyri časti a tie vložíme dovnútra kačice.

Začiatok pečenia

Po ochutení prichádza na rad pekáč, do ktorého pripravenú kačicu položíme prsami nahor. Hydinu prikryjeme vrchným dielom pekáča, a zatiaľ mäso nepodlievame. Pečieme v rúre nastavenej na 125 °C, a dlhý čas nemusíme rúru otvárať, kačica sa pri takej teplote nepripečie.

Podlievanie kačice

Po niekoľkých hodinách zlejeme masť so šťavou z pekáča do kastrólika, primerané množstvo masti aj šťavy však ponecháme na dne pekáča. Samotnú kačicu polejeme masťou a šťavou. Potom nastavíme teplotu na 180 °C a túto teplotu ponecháme asi 0,5–1 hodinu podľa veľkosti hydiny.

Zapečenie kôrky

Pred dokončením pečenia zložíme vrchný diel pekáča, opäť kačacie mäso polejeme šťavou s tukom a pečieme odkryté, až kým nedosiahneme krásne zlatistú chrumkavú kôrku. V tej chvíli je kačica hotová a pripravená na rozdelenie na porcie. Pred podávaním netreba zabudnúť vybrať jablká.

Výber prílohy

Vypečenú a vychladnutú kačaciu masť zlejeme napríklad do pohára a môžeme ju použiť pri ďalšom varení alebo na vyprážanie. Chutí aj na lokši či chlebe. Pečenú kačicu, ktorej mäso je lahodné, chrumkavé, a pritom vláčne, podávame so žemľovými či zemiakovými knedľami a s dusenou kapustou.

Kačica s marhuľami

Potrebujeme:
1 kačka (asi 1,5 kg), biele korenie, soľ, 1 žemľa, 125 ml mlieka, 250 g sušených marhúľ, 1 vajce, trocha škorice, 250 ml vývaru, 2 kl zemiakového škrobu, 1 PL nasekaných mandlí, trochu mlieka, trochu škorice
Postup:
1. Kačicu opláchneme, osušíme osolíme a okoreníme. Žemľu nakrájame na kocky a trošku navlhčíme mliekom. Marhule rozkrájame na kocky a zmiešame so žemľou, vajcom a ochutíme škoricou. Touto plnkou naplníme kačicu, uzavrieme špajľami a zašijeme.
2. Kačicu položíme na pekáč a vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme za občasného podlievania vývarom asi 90 minút. Upečenú kačicu vyberieme, škrob rozmiešame vo zvyšnom vývaru alebo vodou, zmiešame s výpekom, necháme prejsť varom a dochutíme.
3. Mandle sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nasekáme na lístočky (môžeme kúpiť už hotové), ľahko opražíme a pred podávaním nimi kačicu posypeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #príprava #pečenie #recept #kačica

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...